O filmu "Ben Hur" u četvrtak u Američkom kutku

U okviru serije predavanja o američkom filmu i literaturi "Književni klasici na filmskom ekranu" u četvrtak, 22. marta, u Američkom kutku, novinari Đorđe Randelj i Zoran Surla predstaviće jedan od najpoznatijih i najgledanijih holivudskih filmova "Ben-Hur".
​Film je snimljen 1959. godine u režiji Vilija Vajldera, sa Čarltonom Hestonom u glavnoj ulozi. Doživeo je ogroman uspeh, kako kod kritičara, tako i kod gledalaca. 
 
Prvi je od samo tri filma koji su dobili rekordnih 11 Oskara, uključujući i onaj za najbolji film. Oskare su dobili, među ostalima, Čarlton Heston za ulogu Jude Ben-Hura i Hju Grifit za ulogu šeika Ilderima.
 
Njegova raskošna produkcija koštala je oko 15.900.000 dolara, najviše u dotadašnjoj istoriji kinematografije. Film je zaradom višestruko povratio troškove snimanja. 
 
"Ben Hur" je inače sniman u Italiji, a malo je poznato da su četiri lipicanera iz čuvene filmske trke četvoroprega u rimskom Koloseumu iznajmljena u tadašnjoj Jugoslaviji, u čuvenoj ergeli Lipice u Sloveniji.
 
Program počinje u 18 časova i besplatan je uz obaveznu prijavu putem sajta www.americancorners.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič