Predavanje posvećeno ženama u književnosti 27. marta u Američkom kutku

Predavanje posvećeno ženama u književnosti održaće se u utorak, 27. marta u 18.30h u Američkom kutku.
Predavanje posvećeno ženama u književnosti 27. marta u Američkom kutku
Foto: 021.rs
Moderator predavanja je Sofija Viđikant, profesorka srpskog jezika I književnosti iz Novog Sada.
 
Šta je istinski dobra knjiga? Kako možemo odrediti koje su knjige dobre, a koje to nikada ne mogu biti? Kako svako umetničko delo izgrađuje sopstvenu priču iz posebnosti autorke, te njenog sagledavanja društvenih okolnosti u sredini koja je okružuje, toliko nam postaje teže da procenimo gde su granice biografije i fikcije i, shodno tome, da li nas više privlači samo delo ili osoba koja ga je napisala.
 
- Spisateljice poput Margaret Atvud, Dubravke Ugrešić, Milene Marković, Elfride Jelinek, Elene Ferante, Alis Manro i Lejle Slimani primeri su uspešnih i snažnih ženskih glasova koji u različitim kulturnim okvirima svoje priče pretvaraju u narative koji privlače pažnju i neretko zahtevaju od nas potpuno prepuštanje, ali i aktivno promišljanje. Na kraju, moramo se prisetiti i velikog esejiste Mišela Montenja koji opominje da "moje mišljenje o stvarima nije mera samih stvari, ono je samo dužno da razjasni u kojoj meri ja vidim te stvari - navode organizatori.
 
Prijave za predavanje su obavezne i mogu se izvršiti popunjavanjem formulara OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič