Nagrađivani film "Muškarci ne plaču" 24. marta

Dugometražni debi bosanskohercegovačkog autora Alena Drljevića, nagrađivan na mnogobrojnim evropskim festivalima "Muškarci ne plaču" biće prikazan u subotu, 24. marta u amfiteatru Spensa, u 20 časova.
Nakon toga će biti organizovan razgovor sa glumcem Borisom Isakovićem, jednim od vodećih imena ovog filma.
 
"Muškarci ne plaču" bavi se nezavidnim jugoslovenskim raspadom sa aspekta sadašnjice. Za razliku od mnogih reditelja koji pokušavaju da razluče pitanje rata devedesetih i ratne zaostavštine vraćajući se u svojim filmovima u te iste devedesete, Drljević preispituje posledice rata danas. Delom podstaknut istinitim događajem, delom oslanjajući se na fiktivni scenario, Drljević gradi priču o ratnim veteranima koji se sreću u zabačenom hotelu na "radionici pomirenja". 
 
Radionica pomirenja nema za cilj samo međusobno mirenje u prošlosti suprotstavljenih strana, već i mirenje svakog pojedinca sa sopstvenom prošlošću. Najprominentnija glumačka imena sa ex-yu prostora sreću se u ovom filmu – Boris Isaković, Sebastian Kavaca, Ermin Bravo, Emir Hadžihafisbegović, Leon Lučev – igraju pripadnike svojih stvarnih nacionalnosti, manje ili više spremne na ovo sučeljavanje.
 
Protkan posttraumatskim stresnim poremećajem, film preispituje i značenje reči "muškarac" na našim prostorima, pokušavajući da dokuči tu mistifikovanu i glorifikovanu pojavu "balkanskog muškarca" koji baš nikada ne plače.
 
Udruženje OFF Novi Sad, čiji je osnovni cilj afirmacija alternativne kulture, odlučilo se na organizovanje projekcije baš ovog filma, podstaknut njegovom aktuelnom temom, koja se tiče svih koji žive na našim prostorima, kao i činjenicom da je novosadska publika samo jednom imala prilike da vidi "Muškarci ne plaču", u okviru festivala Slobodna Zona.
 
Ulaznice za projekciju filma "Muškarci ne plaču" mogu se rezervisati putem zvaničnog sajta https://offns.rs/ ili putem mail adrese offnovisad@gmail.com.
  • Zoran

    25.03.2018 12:15
    Pomirenje
    Stalno se priča o nekom pomirenju između naroda bivše SFRJ. Pomirenja neće biti nikada, dok postoji mržnja određenih naroda. A postoji vekovima, a ne od 1991. Ko razume shvatiće...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".