Razgovori o Sterijinom pozorju i drugim temama iz kulture

Direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić, u razgovoru sa novinarkom nedeljnika "Vreme" i pozorišnom kritičarkom Natašom Gvozdenović razgovaraće večeras o predstojećem Pozorju, misiji ovog festivala, domaćem dramskom tekstu i svojim knjigama koje se bave Sterijom i dramskim opusom Vide Ognjenović.
Razgovori o Sterijinom pozorju i drugim temama iz kulture
Foto: 021.rs

Takođe će biti predstavljen i novi broj časopisa Kulttura.

Sterijino pozorje je ustanovljeno 1956. kao stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera, u okviru proslave i obeležavanja 150-godišnjice rođenja i 100-godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. Od tada Sterijino pozorje svake godine organizuje pozorišni festival na kojem učestvuju pozorišta iz zemlje i inostranstva sa predstavama rađenim po tekstovima jugoslovenskih pisaca.

U definisanju programa i statusa Sterijinog pozorja učestvovale su najistaknutije ličnosti našeg društva, kulture i umetnosti. U prvom Odboru Sterijinog pozorja, koji je imenovalo Gradsko veće Novog Sada, 29. marta 1956, bili su, između ostalih, Josip Vidmar, Ivo Andrić, Milan Bogdanović, Branko Gavela, Velibor Gligorić, Dmitar Kjostarov, Mladen Leskovac, Veljko Petrović, Dušan Popović, Tomislav Tanhofer, Radomir Radujkov i Miloš Hadžić.

Jovan Sterija Popović (1806 - 1856) bio je srpski advokat i književnik i jedan od vodećih intelektualaca svoga vremena. Smatra se osnivačem srpske drame. Prvi je i jedan od najboljih srpskih komediografa. Ministar prosvete Jovan Sterija Popović doneo je 10. maja 1844. godine ukaz, kojim je osnovan "Muzeum serbski" u Beogradu čime se smatra osnivačem ove ustanove. U Sterijinoj spomen kući dugo je godina bilo sedište Književne opštine Vršac.

Razgovori o Pozorju su u nekadašnjem klubu "Drezvej" (Zmaj Jovina 20) i počinju u 20:30h.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič