Izložba "Četiri slikara ravnice" od danas u Spomen-zbirci Rajka Mamuzića

Izložba "Četiri slikara ravnice" biće otvorena u sredu, 9. maja u Galeriji likovne umetnosti poklon-zbirci Rajka Mamuzića.
Izložba obuhvata dela četiri umetnika iz Poklon zbirke Rajka Mamuzića: Aleksandra Lukovića, Stevana Maksimovića, Boška Petrovića i Zorana Petrovića nastala pedesetih godina prošlog veka u Umetničkoj koloniji Bečej.
 
U fokusu interesovanja umetnika su lepote ravničarskog predela, nepregledne ravnice, lepote reke Tise, Velikog bačkog kanala. Dijalozi sa prirodom su realizovani kroz formu pejzaža, ali umetnici su se rado posvetili i temama kao što su mrtve prirode, prizori iz cirkusa.
 
Stevan Maksimović intimno vezan za zemlju od najranijeg detinjstva, u svom delu je poetizovao prirodu. U delima Boška Petrovića nastalim u duhu ekspresivnog kolorizma, brzih i ekspersivnih poteza u kojima nema zadržavanja na sporednim detaljima, priroda je uprošćena, svedena. Umetnički stav velikog zaljubljenika u pejzaž Zorana Petrovića je na granici realnog, poetskog i ekspresivnog. Aleksandar Luković umetnik izrazite sklonosti za satiru u idealizovan pejzaž je uveo klovnove.
 
Autorka izložbe je viši kustos Jovanka Stolić. 
 
Otvaranje izložbe je u 19 časova, a postavka se može pogledati do 30. maja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič