"Kakav kupleraj" Šabačkog pozorišta danas u Novosadskom pozorištu

Predstava "Kakav kupleraj" Šabačkog pozorišta gostuje danas, 8. juna, u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz.
"Kakav kupleraj" Šabačkog pozorišta danas u Novosadskom pozorištu
Foto: 021.rs
Tekst Ežena Joneska režirao je Ivan Vuković.
 
"Ako dozvolite, da sam ja ja, onda sam ja svet..." Volim ovu Joneskovu misao. Volim Joneska. Volim šta se desi kada u pozorište uđe Joneskov tekst. Volim kad svi osetimo na probi da je tu sa nama. Zamišljamo da smo ga par puta i nasmejali. Živelo šest milijardi istina!", navodi reditelj predstave. 
 
"Junaci Joneskovog komada, otvoreno ili potajno, osećaju zastrašujuću nesposobnost da žive sami sa sobom. Zadovoljavaju se činjenicom da im nedelje prolaze bez uzbuđenja, a ostali dani u sedmici još sumornije. Pred takvu plejadu očajnika, Jonesko izvodi Lice. Biće koje je temeljno neprilagođeno, čisto i transparentno u svojoj usamljenosti. Biće koje, pomalo apsurdno, oseća potrebu da opravda svoje prisustvo. Sva nezadovoljstva i neostvarenosti srozane mase, momentalno se pretvaraju u blistava očekivanja – da će taj drugi umesto njih promeniti sivilo, da će im rešiti probleme i umanjiti patnje, da će im objasniti sistem zasnovan na krvavim prevratima, strahu i dominaciji novca, da će im u krajnjem slučaju platiti ceh u kafani. Meta koju su odabrali, basterkitonovski im razbija vilice svojim ćutanjem. Lice se ne pita da li je moguće živeti. Ni konkretno, ni apstraktno. U njegovom univerzumu, ne postoji želja za rešenjem. Postoji samo konstatacija trenutnog stanja i ogorčenost. Ogromna, nepojmljiva ogorčenost. I stid spram epohe koju nazivamo današnjicom", kaže o komadu dramaturg Slobodan Obradović.
 
Šabačko pozorište
 
Predstava počinje u 19 sati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".