Elektronska izložba o Mihailu Petroviću Alasu

Povodom 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa (1868–1943) Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.
Elektronska izložba o Mihailu Petroviću Alasu
Foto: 021.rs
Postavka, koju čini izbor dela Mihaila Petrovića Alasa i literature o njemu, može se pogledati do 12. jula, u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Marina Đačić i Marina Šmudla, urednik Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe dostupan je na sajtu www.bms.rs. 
 
Mihailo Petrović – matematičar, akademik, profesor, ribar, putopisac, muzičar i književnik – rođen je 24. aprila 1868. godine u Beogradu. Nakon završene osnovne škole i Prve beogradske gimnazije, upisuje se na Prirodno-matematički odsek Velike škole u Beogradu. Studije završava sa odličnim uspehom i zatim odlazi u Pariz na usavršavanje gde stiče doktorat iz  matematičkih nauka. 
 
Po povratku u Beograd postavljen je za profesora matematike u Velikoj školi gde predaje do penzije. Za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije izabran je 1897. godine, a za redovnog 1899. godine. 
 
Bio je i ribolovac, često je boravio na rekama Savi i Dunavu zbog toga je dobio i nadimak – Mika Alas. Bio je veliki ljubitelj putovanja naročito po dalekim i u to vreme nedovoljno istraženim predelima. Napisao je nekoliko putopisa sa ekspedicija za istraživanje polarnih oblasti. Voleo je muziku, svirao je violinu i osnovao orkestar "Suz".
 
Mihailo Petrović Alas je autor brojnih naučnih radova, naučnih monografija, udžbenika, književnih dela i putopisa. Neka od njegovih dela su: O asimptotnim vrednostima integrala diferencijalnih jednačina prvog reda (1895), Elementi matematičke fenomenologije (1911), Kroz polarnu oblast (1932), U carstvu gusara (1933), Fenomenološko preslikavanje (1933), Jedan diferencijalni algoritam i njegove primene (1936), Eliptičke funkcije (1937), Roman jegulje (1940) i dr.
 
Umro je u Beogradu 1943. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".