Izložba "Dušan Junačkov/radovi 2003 - 2012" u MSUV

Izložba "Dušan Junačkov/radovi 2003 - 2012" biće otvorena danas, 20. jula, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.
Izložba "Dušan Junačkov/radovi 2003 - 2012" u MSUV
Foto: 021.rs
Otvaranje je u 20h, a izložba će biti postavljena do 20. avgusta.   
 
Kustosi: Ješa Denegri i Danijela Halda
Saradnica na projektu: Selena Junačkov
 
Dušan Junačkov rođen je 1952. godine u Subotici. Preminuo 2013. u Beogradu. Srednju školu za primenjenu umetnost pohađao je u Novom Sadu i Nišu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti, na slikarskom odseku, u klasi profesora Mladena Srbinovića 1979. Poslediplomske studije završio je na istom fakultetu 1982. godine. 
 
"Slike Dušana Junačkova ukazuju se poput golemih površina crne, guste, reljefne materije, sačinjene od mešavine ulja, akrilika, pigmenta, poliestera, nanete u više slojeva, na podlogama platna ili drveta, u dugotrajnim seansama slikanja, prekinutog i nastavljenog dužeg ili kraćeg rada, uvek neizvesnog i nemerljivog vremenskog trajanja. Zato sve slike kao datume nastanka nose, na primer, brojke 2000–2003. ili 2003–2006, jer niti sâm umetnik s punom sigurnošću ne može da utvrdi precizan trenutak početka i završetka rada na ovim slikama za čije je duhovno značenje tačno datovanje ponajmanje važno. Slikane su četkama, ali i drugim pomagalima, najčešće pak rukama, kako bi umetnik materiji sa kojom se ophodi bio što bliži i prisniji. Ove slike odreda nastaju na tlu, u dugom trajanju rada i neizvesnom završnom izgledu, u postupku slikanja stalne mobilnosti umetnikovog tela, poput vremenski produženog performansa, ali, umesto pred publikom, umetnika usamljenog i sklonjenog od pogleda drugih osoba. Ove slike nastaju u zatvorenom prostoru koji je ujedno i atelje i životni ambijent, dakle u prostoru poistovećenog rada i življenja, što će se u krajnjim konsekvencama po umetnikovo zdravlje napokon pokazati fatalno kobno. Ali da upravo takva cena nastanka ovih slika nije bila toliko krupna, njihovo značenje, samim time i njihova vrednost ne bi bila tako dramatično ispunjena neponovljivim udelom umetnikovog postojanja."  (Ješa Denegri/ Materija i crno u slikarstvu Dušana Junačkova/ izvod iz teksta kataloga)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič