Program za ponedeljak u KCNS

Dve tribine očekuju posetioce Kulturnog centra Novog Sada u ponedeljak.
Program za ponedeljak u KCNS
Foto: 021.rs
Tribina "Slučaj Jovanke Broz" biće održana u ponedeljak, 13. avgusta u 18 časova u Klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada. 
 
Autor i predavač je msr Ognjen Karanović, istoričar.
 
U dobro osmišljenoj "marketinškoj" politici gospodara komunističke Jugoslavije, Jovanka Broz je predstavljena kao žena i ličnost od izuzetnog poverenja druga Tita i kao njegov lični i snažni "oslonac" u susretima sa mnogim izazovima koje je jugoslovensko društvo moralo da savlada kako bi uopšte bilo u prilici da opstane. 
 
Sama Jovanka je tvrdila da se njena jedina uloga u istoriji Druge Jugoslavije sastojala u sasvim logičnom zadatku da bude taj pomenuti oslonac i pomoć
u životu i radu predsednika Tita.
 
Tribina "Knez Miloš Obrenović – prvi ili drugi 'otac' moderne Srbije?", biće održana u ponedeljak, 13. avgusta u 19 časova u Klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada. 
 
Autor i predavač je msr Srđan Graovac, istoričar.
 
Titula oca moderne Srbije, nastala u toj revoluciji, svakako pripada Đorđu Petroviću Karađorđu, koji je na Sretenje Gospodnje 1804. godine poneo barjak slobode kao vođa Prvog srpskog ustanka i sve do kraja istog bio ključna ličnost u donošenju gotovo svih odluka važnih za sudbinu ustanka. Na samom početku, Srpska revolucija je imala pre svega socijalni karakter, jer je pobuna bila usmerena protiv terora janičara koji su bili zaveli svoju strahovladu i ukinuli dotadašnje povlastice koje je uživao srpski narod u Beogradskom pašaluku. 
 
Vremenom, kako je ustanak dobijao na zamahu, a pod uticajem prosvetiteljsko-klasicističkih ideja o duhovnom preporodu, u vodećim krugovima srpskog etnosa, naročito kod onog dela koji je živeo u Habzburškoj monarhiji, oblikovali su se planovi o potrebi obnove srpske državnosti po ugledu na srednjovekovnu Srbiju Nemanjića.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".