Program za utorak, 14. avgust u KCNS

Posetioce Kulturnog centra Novog Sada u utorak očekuju dve tribine.
Program za utorak, 14. avgust u KCNS
Foto: 021.rs
Tribina "Francusko-srpska udruženja početkom 20. veka" biće održana u utorak, 14. avgusta u 18 časova u Klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada. 
Autor i predavač je dr Aleksandra Kolaković.
 
Iako je o osnivanju i delatnosti francusko-srpskih kulturnih udruženja u Beogradu i drugim gradovima Srbije, a fragmentarno i o delatnosti Francuske alijanse (Alliance française), već pisano, ipak je ostalo nekoliko nedoumica koje se odnose na pravila i broj ovih udruženja u Srbiji početkom 20. veka, kao i o članstvu organizacija. Na osnovu dokumenata koja se čuvaju u francuskim i srpskim arhivima biće osvetljeno osnivanje, finansiranje, delatnost i članstvo francusko-srpskih udruženja, koja su pokretana u ovom periodu s ciljem promovisanja francuskog jezika i kulture. Njihova uloga, delatnost i članstvo posmatraju se kroz prizmu francuskih interesa na Balkanu i francusko-srpskih odnosa, čime se omogućava i identifikovanje modela francuske kulturne diplomatije.
 
Tribina "Srbija i Evropska unija – hronologija jednog odnosa" biće održana u utorak, 14. avgusta u 19 časova u Klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada. 
 
Autor i predavač je dr Jelena Todorović Lazić.
 
Republika Srbija se skoro dve decenije nalazi na putu evropskih integracija u kome se suočava sa mnoštvom izazova. Odnos između Srbije i Evropske unije započeo je još tokom postojanja SFRJ ali je usled ratova i raspada bivše države, pomenuti odnos bio u periodu stagancije. Nakon 2000. godine započela je nova era u odnosu Srbije i EU koja traje i danas.
 
Cilj predavanja jeste da se pokaže putanja kroz koju je prošao odnos Srbije i Evropske unije, sa naglaskom na hronološki pregled odnosa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič