Brankovo kolo od 7. do 17. septembra u Sremskim Karlovcima

Pesnička manifestacija, 47. Brankovo kolo, održaće se od 7. do 17. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, a biće u znaku 135. godišnjice prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo.
Brankovo kolo od 7. do 17. septembra u Sremskim Karlovcima
Foto: 021.rs
Besedom o Branku Radičeviću, manifestaciju će otvoriti književnik Milisav Savić kojem će tom prilikom pripasti visoko priznanje Brankovog kola, "Statueta Branka Radičevića", rad Jovana Soldatovića.
 
U 30 raznovrsnih programa učestvovaće oko sto pesnika.
 
Organizatori najavljuju programe "Pesnički miting", "Pesnički maraton", "Pesnička čitanja", "Pesničko natpevavanje", "Poezija pod čašom", "Govorim pesnike", "Pesnički turnir u šahu" i druge.
 
Međunarodna nagrada "Branko Radičević" biće uručena ruskoj pesnikinji Olgi Martinovoj, kojoj je za tu priliku, kao pripadajući deo nagrade, "Bankovo kolo" štampalo knjigu pesama i eseja "Poruka u boci" u prepevu Verice Tričković.
 
"Velika povelja Brankovog kola" za životno delo ove godine svečano će biti uručena Veri Kovač Vitkai i Vitomiru Vici Dardiću, nagrada "Stražilovo" Perici Markovu, Ivani Stojić, Ireni Plaović i Milošu Puđi, a biće predstavljeni i aktuelni dobitnici "Pečata varoši sremskokarlovače" Vladan Rakić i Milan Pađen.
 
Najavljen je i dvodnevni 26. Filozofski simpozijum sa temom "Pojam uzročnosti", a program "Srpska narodna pesma u Vojvodini staroj" biće organizovan u okviru ciklusa "Nematerijalno kulturno nasleđe". U okviru programa "Hrišćanske teme" ove godine o "Smislu zemaljskog života" govoriće jeromonah Kleopa Stefanović.
 
Tom prilikom biće održan pomen preminulom Vladeti Jerotiću, velikom prijatelju i graditelju "Brankovog kola", koji je trebalo da govori na pomenutu temu.
 
Na 47. Brankovom kolu nastupiće i veliki broj mladih umetnika: operske pevačice Hristina Spasić i Vera Zečević, pijanista Stefan Jančić, dramski umetnici Sofija Mijatović, Milica Šećerov, Jovana Krstić i Marko Mitrović, ženska pevačka grupa ansambla "Kolo" i ženska pevačka grupa "Vila", te daroviti učenici-glumci Karlovačke gimnazije. Nastupiće i hor i ansambl gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada, s dirigentom Jovanom Travicom, i ženski hor Karlovačke gimnazije, s dirigentom Rastkom Pavlovom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič