Uručenje nagrade "Milovan Vidaković" Miljenku Jergoviću otvara "Prosefest" u KCNS

Međunarodni festival proze "Prosefest", 12. po redu, počeće danas, 25. septembra u Kulturnom centru Novog Sada, i trajaće do 28. septembra.
Svečano otvaranje je u 18 časova na Tribini mladih. Tom prilikom biće dodeljena književna nagrada "Milovan Vidaković" Miljenku Jergoviću. Pozdravnu reč prisutnima će uputiti direktor KCNS Bojan Panaotović, a festival će otvoriti književnik Vladislav Bajac. U muzičkom edlu programa nastupiće braća Teofilović. O dobitniku nagrade govoriće Dragan Babić. Razgovor će voditi učenici Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj".
 
O dobitniku nagrade:
 
Miljenko Jergović rođen je 28. maja 1966. u Sarajevu. Iz koševskog ga je porodilišta donelo u zgradu gospođe Hajm-Peserle, na peti sprat, stan Rejc. Tri godine kasnije seli se na Sepetarevac, u kuću Trklji. Poslednjih 25 godina, koliko ne živi u rodnom gradu, uložio je u stvaranje fiktivnog Sarajeva, Mejtaša i Sepetarevca, koji s istoimenim stvarnim toponimima mogu, ali i ne moraju, imati veze.
 
Autor je četrdesetak knjiga pripovedne proze, romana, eseja i pesama, kao i knjiga epistolarne proze (sa Semezdinom Mehmedinovićem i Svetislavom Basarom). Romani i knjige priča prevedeni su na dvadesetak jezika i tako objavljeni u više od sto različitih izdanja.
 
"Volim dolaziti u Novi Sad. To ne govorim iz kurtoazije. Općenito, kurtoazija je neka nepristojna riječ. Llepše bi bilo biti pristojan nego kutroazan. Ali, mimo pristojnosti, Novi Sad je za mene veliki grad. Ne po broju stanovnika, niti po broju kuća, nego po onom po čemu gradovi i postaju veliki, a to su umjetnička dela, priče, epovi koji se za gradove vezuju. Novi Sad velik je po čak dvojici velikih, skroz različitih Tišma. A nisu samo Tišme u pitanju, gdje je sve ono drugo...", rekao je za "Dnevnik" Jergović pred svoj dolazak na dvanaesti "Prozefest".
 
O festivalu:
 
Na festivalu će se predstaviti sledeći pisci: Miljenko Jergović (Hrvatska), Borivoj Radaković (Hrvatska), Ranko Risojević (Republika Srpska), Enes Halilović (Srbija), Srđan Srdić (Srbija) i Radivoj Šajtinac (Srbija).
 
Kompletan program festival možete pronaći OVDE.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič