U subotu šetnja kroz nasleđe Petrovaradinske tvrđave

Šetnja kroz nasleđe Petrovaradinske tvrđave održaće se u subotu, 29. septembra povodom Evropskog dana tvrđava.
U subotu šetnja kroz nasleđe Petrovaradinske tvrđave
Foto: 021.rs
U Evropskoj godini kulturnog nasleđa Srbija će biti jedna od devet evropskih zemalja, a Petrovaradin jedna od 69 tvrđava u kojoj će po prvi put biti organizovan Evropski dan tvrđava.
 
U šetnji kroz nasleđe arhitekta Katarina Maksimov će predstaviti rad Zavoda za zaštitu spomenika kulture na rekonstrukciji fasada, a arheolog Dušica Veselinov najnovije nalaze arheoloških iskopavanja u Podgrađu. Tokom šetnje, posetiocima će biti predstavljena mapa "Priče Podgrađa", publikacija "Tvrđava od papira" udruženja "Scenatoria" i kratko predavanje o viđenju Petrovaradinske tvrđave kroz 'Pisma sa Dunava' britanskog putopisca Džona Palgrejv Simpsona iz sredine XIX veka, a svi zainteresovani imaće priliku i da preuzmu android aplikaciju "Tvrđava Petrovaradin". 
 
"Prošetaćemo kroz slojeve istorije, manje poznatim stazama Tvrđave i saznati koji su najnoviji arheološki nalazi. Bićemo svedoci promena koje se odvijaju u Podgrađu, istražićemo ovo izuzetno, ali dugo zanemareno nasleđe iz XVIII veka. Čućemo priče o životu unutar Utvrđenog grada. Uživaćemo u pogledu sa Gornje tvrđave i osetiti miris Dunava u ranu jesen. Ne propustite prvi Evropski dan tvrđava i šetnju posvećenu kulturnom nasleđu Petrovaradinske tvrđave", navode organizatori. 
 
Poslednja tačka šetnje je u prostorijama hostela "Varadinn" gde će biti prikazani kratki filmovi o Tvrđavi Terezin (Češka) u produkciji "Svetlopisne fabrikacije".
 
Program počinje u 11 časova na Trgu Vladike Nikolaja 1
 
Evropska federacija utvrđenih gradova, sa sedištem u Briselu, pokrenula je inicijativu za obeležavanje Evropskog dana tvrđava u cilju njihovog predstavljanja široj publici. Partneri ove inicijative u Srbiji su Udruženje "Scenatoria" i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".