Promocija knjige o Gorancima u sredu u Muzeju Vojvodine

Promocija knjige "Goranci svačiji i ničiji (a ipak svoji)" autora Zejnela Zejnelija, održaće se u sredu, 26. septembra, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35.
Promocija knjige o Gorancima u sredu u Muzeju Vojvodine
Foto: 021.rs
O knjizi će govoriti: Mile Tasić, recenzent, Zoran Veljanović, viši kustos, istoričar Muzeja Vojvodine, dr Drago NJegovan, direktor Muzeja Vojvodine i autor.
 
Program će početi u 19 časova.
 
Reč autora: 
 
"Knjiga o jednoj posebnoj etničkoj skupini "Goranci svačiji i ničiji (a ipak svoji)", pokušaj je autora, novinara i publiciste Zejnela Zejnelija, da svima koji se bave istraživanjima, ali i široj javnosti pokaže ko su u stvari Goranci, koji kao specifična skupina žive na krajnjem jugu Srbije, na Kosovu i Metohiji. Koji, a po tome su posebni, ništa nisu promenili u svom jeziku i govoru i u svojim običajima. Specifična etnička skupina nastala da bi se pokazala razlika između njih, Albanaca i drugih naroda muslimanske veroispovesti, ali i da bi se shvatilo da Goranci nisu ni pravoslavci, iako govore staroslovenskim najčistijim jezikom, iako slave Božić i Đurđevdan, ali i Bajram i Kurban Bajram, da nisu Bugari, niti Turci, ni Vlasi, niti Makedonski muslimani, ni Bošnjaci, već da su svoji, da poznaju svoje srpsko poreklo, iako sve manje o tome govore, da ne zaborave da proslave Đurđevdan, da pomenu Mitrovdan, da svakome odgovore kako se koja planina zove, i da im je livada kod mesta crkvište, da objasne, ono što mnogi ne razumeju, da im je jezik srpski, iako ih mnogi ne razumeju, ali i da ne žele da ih svojata nekoliko država sa više od 150 miliona stanovnika, iako njih ima nešto više od dvadesetak hiljada. Goranci nisu samo poslastičari, semenkari i bozadžije, oni su i lekari, pravnici, ekonomisti, novinari, operski pevači, umetnici, režiseri, rasuti po celoj Srbiji i u petnaestak država Evrope i sveta..."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič