Promocija knjige Svenke Savić "Erika Marjaš" u ponedeljak u Galeriji Rajka Mamuzića

Promocija knjige Svenke Savić "Erika Marjaš" održaće se u ponedeljak, 22. oktobra u Galeriji likovne umetnosti poklon-zbirci Rajka Mamuzića.
Na promociji će govoriti:
 
- prof. dr Vera Vasić, Filozofski fakultet UNS, recenzentkinja,
 
- dr Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja, Muzej savremene umetnosti Vojvodine,
 
- prof. dr Vesna Krčmar, Akademija umetnosti UNS, recenzentkinja,
 
- prof. dr Svenka Savić, Filozofski fakultet UNS, profesorka emerita, autorka i Relja Dražić, izdavač.
 
Program će početi u 18 časova
 
Erika Marjaš je najznačajnija prva igračica Baleta Srpskog narodnog pozorišta za 70 godina njegovog postojanja. Najpre je igrački vek provela u ovom ansamblu, potom je njime rukovodila i razvija ga i po tim doprinosima pripada grupi znamenitih žena Novog Sada. Do sada je primila brojne nagrade i priznanja i nagradu Udruženja baletskih umetnika Srbije za životno delo (2006).
 
Svenka Savić, profesorka emerita, napisala je četiri knjige o igri i baletu u Novom Sadu: Baletska škola Novi Sad (1989); Balet (1995) – za koju je dobila nagradu Laza Kostić; 55 godina Baletske škole u Novom Sadu (2004), Erika Marjaš (2018), a u knjizi Pogled u nazad: Svenka Savić o igri i baletu (2006) objavile su saradnice njene tekstove kritika baletskih predstava u dnevnoj štampi, uz tekstove drugih žanrova obznanjene u pozorišnim i drugim časopisima i/ili poglavljima knjiga. Za svoj rad je dobila brojna priznanja između ostalog i nagradu Udruženja baletskih umetnika Srbije za životno delo (2017).
 
Autorka u knjizi "Erika Marjaš" piše o detinjstvu umetnice u Novom Sadu i o profesionalnom uspehu iz perspektive višeglasja: na osnovu razgovora sa umetnicom, na osnovu medijske prisutnosti i na osnovu svedočenja savremenica i savremenika. U knjizi su prvi put na jednom mestu objedinjeni svi podaci ne samo o umetnici nego i o kolektivu kojem je podarila svoj talenat i ljubav. Otuda je ova knjiga istovremeno i deo istorije Baleta SNP u Novom Sadu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič