Izložba o Sabornoj crkvi Svetog Nikole od ponedeljka u Sremskim Karlovcima

Izložba "Saborna crkva Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima" biće otvorena u ponedeljak, 29. oktobra u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, Trg Branka Radičevića 8.
Izložbu organizuju Muzej grada Novog Sada i Eparhija sremska priređuju povodom 260-te godišnjice od početka gradnje Saborne crkve Svetog Nikole u  Sremskim Karlovcima.
 
Temelji Saborne crkve u Sremskim Karlovcima osvećeni su 7. maja 1758. godine na mestu nekadašnje, stare građevine koja je srušena. Crkva je podignuta prema projektima nastalim najverovatnije u Beču, čiji autor nije poznat. Autori raskošnog baroknog ikonostasa bili su Arsenije Marković, drvorezbar i slikari Teodor Kračun i Jakov Orfelin.
 
Izdvojivši se na centralnom karlovačkom trgu svojim baroknim stilom i lepotom, Saborna crkva i danas simbolizuje svu veličinu i značaj Karlovačke mitropolije koja je okupljala pravoslavne Srbe u Habzburškom carstvu u pređašnjim vekovima. U njoj su ustoličeni gotovo svi karlovački mitropoliti i patrijarsi, kao i mnogi episkopi, svečanim liturgijama otvarani su srpski narodno-crkveni sabori, obeleženi su ulazak srpske vojske 1918. i proglašenje Srpske patrijaršije 1920. godine,  održavani su obredi krštenja, venčanja, kao i zaupokojene liturgije arhijerejima, direktorima i profesorima Karlovačke gimnazije i Bogoslovije, njihovim dobrotvorima, znanim i neznanim Karlovčanima. Među njima je bio i srpski kralj Milan Obrenović, čiji su posmrtni ostaci opojani u Sabornoj crkvi, a zatim sahranjeni u manastiru Krušedol.
 
Na izložbi će biti predstavljeni reprezentativni predmeti iz ovog hrama: stare bogoslužbene knjige, ikone, antiminsi, svešteničke odežde i bogoslužbeni predmeti. Autor izložbe je dr Gordana Petković, muzejski savetnik
 
Otvaranje izložbe je u 19 časova. Izložbu će otvoriti Vasilije episkop sremski.
 
Postavka se može pogledati do 29. novembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič