FOTO: Težak poraz Srbije od SAD, košarkašima olimpijsko srebro

Košarkaši Srbije osvojili su srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru pošto su u finalnom meču protiv selekcije SAD izgubili sa 96:66.

Ekipa Saše Đorđevića osvojila je osmu medalju za Srbiju u Riju, a konačan bilans je dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane medalje. To je ujedno rekordan broj medalja koji je naš olimpijski tim osvojio na Igrama.

Najefikasniji je u finalu bio Kevin Durant sa 30 poena, a u srpskom timu Nedović sa 14, Mačvan sa 11 i Teodosić sa 9 poena.

Ekipa Saše Đorđevića je dobro počela, sa vrlo čvrstom odbranom, ali i puno promašenih zicera pa su Amerikanci posle prve četvrtine imali svega četiri koša više. Ali onda kreće potpuni pad, šut je bio izuzetno loš, uz puno izgubljenih lopti što su Amerikanci surovo kaznili, a posebno Durant sa distance pa su na poluvreme otišli sa 52:29.

U nastavku više nije bilo ni malo hrabrosti u srpskom timu, ponovo je šut bio katastrofalno neprecizan (trojke ukupno 4/24), kao i skok u odbrani pa su Amerikanci lagano uvećavali prednost i utakmicu završili sa + 30. Slično kao i u finalu Svetskog prvenstva pre dve godine kada su dobili sa 37 razlike.

Podsetimo, Srbija i SAD su na turniru odigrali i meč u okviru grupe koji su Amerikanci tada tesno dobili sa tri poena razlike.

Olimpijska medalja ponovo posle 20 godina

Ovo je druga medalja naših košarkaša na Olimpijskim igrama pošto FIBA sve rezultate ostvarene od 1992. godine pripisuje Srbiji. Prva je osvojena 1996. godine u Atlanti kada smo takođe u finalu igrali protiv SAD i osvojili srebro.

Sa selektorom Sašom Đorđevićem Srbija je već napravila jedan podvig osvojivši drugo mesto na Mundobasketu pre dve godine, a ponovo je u finalu bila bolja američka selekcija sastavljena od NBA igrača.

Povratak srpske košarke u svetski vrh nakon dugog niza sušnih godina, praktično od 2002. godine i Indijanopolisa, usledio je povratkom Dušana Ivkovića na mesto selektora koji je sa sasvim podmlađenim timom osvojio srebro na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2009. godine i četvrto mesto na šampionatu sveta godinu dana kasnije u Turskoj.

Inače, do medalje u Riju košarkaši Srbije došli su posle dobrih igara u grupi gde su ipak zauzeli tek četvrto mesto sa tri poraza. U četvrtfinalu su potom savladali Hrvatsku, a potom i razbili Australiju u polufinalu.

  • VP

    22.08.2016 00:39
    Bravo
    Bravo majstori!!! Budimo realni, Amerikance ne treba ni racunati, kao kada se u ocenama sudija odbacuju najbolja i najgora ocena, tako da i Amere ne treba racunati, za njih je rezervisano zlato a mi smo ljudi najbolji nakon njih, mi smo prvi. Svaka cast jos jednom, ovo je nevidjen uspeh. Bravo!!!
  • Ameri vanzemaljci

    21.08.2016 23:54
    Ameri u košarci ne dolaze sa top timom na OI. Predosadno im je, trošak i gubitak vremena. A opet zlato rezervirano za njih dok god budu dolazili. Šta je košarka izvan Amerike? Decja igra. Nema revanša niti će ga ikad biti. Nakantaju koga hoće sa 50 razlike kad požele.
  • X.

    21.08.2016 23:48
    Zanimljivo je da su Srbija, SAD i Spanija osvajaci u kosarci i kod zena i muskaraca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Rio 2016