Svetske korporacije u Riju ne plaćaju porez

Brazil će izgubiti oko milijardu dolara prihoda, što može zahvaliti zakonodavstvu koje Olimpijske igre pretvara u poreski raj.

Coca-Cola, McDonalds , Visa i drugi korporativni sponzori Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, zbog zakona o poreskom izuzeću, ne plaćaju porez na novac koji zarade na Olimpijadi. Prema poreskom izuzeću koje važi do 31. decembra 2017. godine, poreza je oslobođena dobit od oglašavanja, prodaje proizvoda, uvoza i neke druge aktivnosti koje se odnose na organizaciju igara.

"Ovo je još jedna od privilegija koje uživaju današnje multinacionalne kompanija širom sveta", rekao je za BBC Antonio Martins, direktor brazilskog news portala Ostale Palavras. "Pritom nije reč o izolovanom slučaju."

U Brazilu 37 miliona ljudi živi u teškom siromaštvu. Brazilska ekonomija je u jeku recesije, privremena vlada predsednika Michel Temera je usvojila stroge mere štednje. U isto vreme u zemlji, zbog navedenih poreskih olakšica, gube oko milijardu dolara prihoda od poreza, navodi BBC, a prenosi Economy.rs.

Prema Naomi Fauler iz aktivističko-analitičke grupe Tax Justice Network, oslobađanje od poreza za korporacije je preduslov koji se nameće svakom kandidatu koji je domaćin velikih sportskih događaja. "Svaka zemlja to mora prihvatiti da bi postala poreski raj za ove kompanije", objašnjava Fauler.

Među glavnim sponzorima Olimpijskih igara u Riju 2016. godine su korporacije kao Coca-Cola, McDonald's, Visa, Bridgestone, Samsung, Panasonic, Omega, Procter & Gamble, General Electric, Nissan, Globo, Nike, Microsoft i Airbnb.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Rio 2016