Kako su Holanđani pogodili tačan broj medalja Srbije i Hrvatske u Riju

Olimpijske igre u Riju ostaće zabeležene kao najuspešnije za naše sportiste po broju osvojenih medalja pod zastavom Srbije, odnosno nekadašnjih SRJ i SCG.

Isti slučaj je i sa Hrvatskom, računajući nastupe tamošnjih sportista od osamostaljenja te zemlje do danas.

O kakvom uspehu se radi za ove dve male balkanske države svedoči podatak da se u Rio de Ženeiru nadmetalo čak 206 nacionalnih saveza u 28 sportova.

Ipak, ako se malo detaljnije pogledaju arhivske vesti, pažnju privlače još neki podaci. Naime, neposredno pred početak Olimpijade počele su da izlaze procene o tome koliko će se osvojiti medalja u Brazilu. I pokazale su se kao tačne.

Tako je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac rekao da se očekuje najmanje pet, a da se nada i većem broju medalja.

Daleko preciznija bila je američka novinska agencija Asošijeted pres koja je procenila i pogodila da će Srbija osvojiti tačno 8 odličja. Manje precizna im je bila podela medalja - tri zlata i pet bronzi.

Holanđani vrlo precizni u prognozama

Ipak, najprecizniji su bili holandski sportski analitičari iz "Infostrade" agencije koja se godinama bavi predviđanjima u domenu sporta, a najaktivniji su pred Olimpijske igre kada vrlo argumentovano navode koja će nacija osvojiti određeni broj zlatnih, srebrnih ili bronzanih odličja.

Za njih očekivano, a za mnoge neverovatno, procenili su da će Srbija osvojiti osam medalja, a isto toliko i Hrvatska. Interesantno je da je ista ta agencija pre godinu dana navela da će Hrvatska osvojiti 10 odličja u Riju, što je u hrvatskim medijima ocenjeno kao nemoguće, ali se obistinilo.

Infostrada je tako pre godinu dana navela da će hrvatska zlata osvojiti Sandra Perković u bacanju diska, Valent i Martin Sinković u veslačkom dvojcu, te Snježana Pejčić u streljaštvu. Dva srebra bi Hrvatska uzela u jedrenju (Fantela/Marenić i Ivan Kljaković Gašpić), dok bi se za treće pobrinuli vaterpolisti. Bronzana odličja pripisali su Blanki Vlašić u skoku u vis, bokseru Filipu Hrgoviću, Luciji Zaninović u takvondou, te Giovanniju Cernogorzu u gađanju letećih meta.

Ove godine su izašli i sa tačnim brojem medalja za Srbiju. Zlato su predvideli Novaku Đokoviću, vaterpolistima i rvaču Davoru Štefaneku. Četiri srebra muškoj košarkaškoj reprezentaciji, kajakaškom dvosedu Novaković-Grujić, te Zorani Arunović i Andrei Arsović u streljaštvu, a bronzu Ivani Španović.

Jedan ovdašnji medij je na ovakvu prognozu napisao "Lepo zvuči, a još lepše bi bilo kada bi se ova prognoza i obistinila".

Nisu daleko bili ni za ostale. Za Slovence su prognozirali pet medalja (osvojene četiri), a dilemu da će osvojiti zlatnu medlaju nisu imali ni za džudiskinju Majljindu Keljmendi sa Kosova. Za Crnu Goru, BiH i Makedoniju nijedna od agencija nije navela da će osvojiti neku od medalja.

Svi osvajači medalja Srbije u Riju

Inače, na Igrama u Riju podeljeno je preko 900 medalja u 39 različitih sportskih disciplina.

Srbija je po četvrti put učestvovala kao samostalna država, nakon Stokholma 1912, Pekinga 2008. i Londona 2012. godine. U međuvremenu su srpski sportisti nastupali kao deo kraljevine Jugoslavije, SFRJ, SRJ i SCG.

U Riju je prvi naciju obradovao rvač Davor Štefanek, koji je osvojio zlato trijumfom u finalu u kategoriji do 66 kilograma. Drugo odličje donela je 18-godišnja tekvondistkinja Tijana Bogdanović, kojoj je za dlaku izmakla borba za "zlatni bod".

Skakačica u dalj Ivana Španović najdalje je "letela" u petoj seriji (7,08), što joj je bilo dovoljno za bronzu i novi državni rekord. Novu radost doneli su kajakaši Marko Tomićević i Milenko Zorić koji su osvojili srebrnu medalju u disciplini K2-1.000 metara.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je bronzu pošto je pobedila Francusku 70:63. Vaterpolisti su u finalu savladali Hrvatsku 11:7 i potvrdili da u ovom trenutku nemaju konkurenciju.

Odbojkašice Srbije osvojile su srebro pošto su u finalu Igara poražene od Kine 3:1. Muška košarkaška reprezentacija je takođe osvojila srebrnu medalju pošto je u finalu protiv Amerikanaca izgubila rezultato 96:66.

  • Bolt

    23.08.2016 11:37
    Olimpijsko zlato
    Srbija ima jos jedno zlatno odlicje koje nam je donela Majlinda sa Kosova. Ne razumem zasto se ta informacija uporno izbegava u medijima. Kosovo je valjda sastavni deo Srbije.
  • Mir

    22.08.2016 20:13
    Bravo Srbija bravo Hrvatska.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Rio 2016