VIDEO: Legendarni bokser Mate Parlov dobio spomenik u Istri

Spomenik legendarnom hrvatskom i jugoslovenskom bokseru Mati Parlovu otkriven je danas pred više stotina građana u Fažani, u Istri.
Otkrivanju spomenika u parku u Fažani prisustvovali su sin, ćerka i dve unuke legendarnog boksera i čelnici tog istarskog gradića. 
 
Načelnik Fažane Ratomir Korać rekao je da je izuzetno ponosan što su Fažani živeli s čovekom koji je obogatio pulski, istarski i hrvatski sport.
 
"To je važna priča u promociji Fažane. Svi gosti koji budu prošli tim šetalištem rado će se slikati sa svetskim prvakom", rekao je Korać.  
 
Otkrivanje spomenika održano je na 40-godišnjicu velikog uspeha Mate Parlova i osvajanja titule profesionalnog svetskog prvaka. On je tada postao svetski prvak u poluteškoj kategoriji u verziji WBC pobedom protiv Argentinca Migela Anhela Kuelja u Milanu.
 
Spomenik u bronzi, u prirodnoj veličini, visok je sa postoljem 240 centimetara, a visina samog kipa je 190 centimetara. 
 
Po otvaranju spomenika, u Multimedijalnom centru Fažane održana je projekcija snimaka mečeva legendarnog boksera, izložba njegovih trofeja i fotografija.  
 
Mate Parlov umro je 29. jula 2008. godine i jedini je hrvatski i jugoslovenski bokser koji je osvojio sve titule. On je bio i amaterski i profesionalni evropski i svetski prvak, a osvojio je i zlatnu olimpijsku medalju boksujući za Jugoslaviju na Igrama 1972. godine u Minhenu, u kategoriji do 81 kilogram. 
 
  • džegodin siti

    09.01.2018 20:00
    velikan
    Heroj naše mladosti,sredovečni iz Srbije.
  • Terješkova

    07.01.2018 22:48
    Neka! Baš lepo!!
  • BB

    07.01.2018 16:20
    Mate, Mate
    Svi smo za te!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Porter doživotno suspendovan iz NBA lige

Američka košrakaška NBA liga danas je doživotno suspendovala igrača Toronta Džonteja Portera zbog odavanja poverljivih informacija sportskim kladinicama i klađenja na utakmice.

Cicipas osvojio masters u Monte Karlu

Grčki teniser Stefanos Cicipas osvojio je danas masters u Monte Karlu, pošto je u finalu pobedio 10. tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda sa 2:0 po setovima 6:1, 6:4.