Nijedan Rus neće raditi testiranja fudbalera na doping na Svetskom prvenstvu

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je danas da nijedan Rus neće raditi testiranja na doping na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji, posle velikog doping skandala koji potresa tu zemlju od 2015. godine.
"Nijedan Rus neće učestovati u antidoping programu, a svi doping uzorci biće testirani u akreditovanim laboratorijama Svetske antidoping agencije (WADA) van Rusije", navela je Fifa. 
 
Fifa je preduzela sve mere kako bi procedura i isporuka uzoraka bile apsolutno bezbedne. Fifa je 22. maja saopštila da neće pokrenuti istragu protiv ruskih fudalera koji će se takmičiti na Mundijalu, uprkos istrazi koja se vodi protiv ruskih sportista još od 2015. godine.
 
Fifa je navela da će svi fudbaleri biti podvrgnuti nenajavljenim doping testiranjima na Svetskom prvenstvu, kao i na svakom drugom takmičenju. "Sistematski testovi krvi i urina, svi igrači će najmanje jednom biti kontrolisani", navela je Fifa.
 
U novembru 2015. godine WADA je suspendovala Rusku antidoping agenciju, pošto nije radila u skladu sa pravilima, a zatim su posle ponovljenih testiranja suspendovani brojni ruski sportisti iz raznih međunarodnih takmičenja. Posebno posle testiranja uzoraka sa Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine i navoda da su čelnici Ruske antidoping agencije po potrebi vršili zamenu uzoraka.
 
Rusija je od tada obnovila način upravljanja agencijom i dozvoljeno joj je da nastavi kontrole, ali pod međunarodnim nadzorom. Fifa će na Mundijalu imati pristup biološkim pasošima fudbalera, koji prate podatke o krvi i otkrivaju eventualno prisustvo nedozvoljenih supstanci.
 
Poslednji pozitivan doping test na Svetskom prvenstvu dogodio se 1994. godine, kada je slavni Argentinac Dijego Maradona bio pozitivan na stimulant efedrin

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.

Porter doživotno suspendovan iz NBA lige

Američka košrakaška NBA liga danas je doživotno suspendovala igrača Toronta Džonteja Portera zbog odavanja poverljivih informacija sportskim kladinicama i klađenja na utakmice.