Zarada iznad lepote fudbala

Na predstojećoj sesiji Svetske fudbalske asocijacije, sredinom maja u Kuala Lumpuru, definitivno će se odlučiti broj učesnika na globalnom šampionatu 2026. godine i nadalje.

Međutim, dilema nema; sve regionalne i gro nacionalnih saveza smatraju da je u cilju daljeg popularisanja fudbala u regione izvan Evrope i Južne Amerike korisno broj učesnika sa 32 uvećati na čak 48.

Široka saglasnost

Poslednja se, posle mnogo kolebanja, pridružila UEFA, pa se očekuje da u glavnom gradu Malezije 209 nacionalnih delegata potvrde ono oko čega je postignuta široka saglasnost. Zanimljivo je da odluku neće, kao što je bila dosadašnja praksa, doneti Izvršni biro FIFA, već šire telo, čime FIFA pokušava da, posle mnogo skandala u Kući fudbala u Cirihu, povrati opasno zaljuljano poverenje fudbalske javnosti.

Igraće se prvo u šesnaest grupa, po tri ekipe, sistemom svako sa svakim. Dve prvoplasirane ekipe kvalifikuju se za šesnaestinu finala, kada počinje eliminacioni sistem "na pobedu". Prvenstvo će trajati trideset i jedan dan, samo 24 sata duže nego do sada, a svaka ekipa igraće koliko i po dosadašnjem formatu, sedam utakmica, s tim da će u prvom delu jedno kolo pauzirati.

Mnogo slabih utakmica

Glavni prigovor i prethodnom uvećanju sa 24 na 32 učesnika kao i aktuelnom odnosi se na slab kvalitet utakmica, malo golova i previše nerešenih mečeva tokom igranja po grupama. Stručni tim FIFA uzeo je u obzir kritike i napravio format u kome je i uvećao broj učesnika i umanjio ulogu prvog dela šampionata.

Ceni se da će u drugoj etapi, sačinjenoj od pet sukcesivnih eliminacija sistemom "na pobedu", uzbudljivost, neizvesnost i dinamičnost fudbalske igre doći do punog izražaja. Novim formatom završnice Svetskog šampionata izašlo se u susret željama fudbalskih poslenika iz Afrike, Azije i sa Karipskog područja, ali je uvažena i sugestija evropskih navijača da se izbegne efikasnost taktike "igranje na nerešeno", najčešće 0:0, po grupama.

Asovi bolji u klubovima

Drugi prigovor dosadašnjem formatu se odnosi na kratak period između završetka nacionalnih i kontinentalnih takmičenja i svetskog prvenstva, tako da najbolji asovi nemanju dovoljno vremena za oporavak od klupskih obaveza i potonju pripremu za reprezentativne nastupe. Ceni se da upravo zbog ovoga mnoge vrhunske zvezde, lideri svojih ekipa, na svetskim prvenstvima igraju primetno slabije nego u klupskim utakmicama.

Usled nedovoljne pripreme, fudbaleri se i povređuju češće nego što bi u slučaju da su imali više vremena za odmor i potom kompletniji trening. FIFA je pitanju kratkog razmaka između dva takmičenja pristupila šire.

Fudbaleri, ali drugi sportisti poslednjih sezona imaju sve više nastupa, često i preko mere. Insistira se da fudbal, kao i drugi sportovi, stalno bude u fokusu javnosti, pa se decenijama kontinuirano uvećavao broj učesnika u svim nadmetanjima, od nacionalnih, preko klupskih evropskih do reprezentativnih, u svim uzrastima. Tako se uvećao i broj mečeva.

Od zvezda se zahteva da budu ne samo akteri već i najbolji na svim utakmicama. Sa druge strane, kao u svakoj profesiji, postoje i granice preko kojih se ne može. Ostaje, pak, otvoreno kako će se prema ovom problemu dalje odnositi ne samo FIFA, već i regionalna udruženja, nacionalne asocijacije i klubovi.

Ko će biti domaćin

Jak adut za uvećanje broja učesnika je procena da će prihod FIFA biti uvećan za najmanje milijardu i po dolara sa svakog prvenstva, baš kao što je i proširenje iz 1998. godine sa 24 na 32 ekipe rezultiralo sa milijardu dolara većim prihodom. Najviše nevolja biće oko određivanja zemlje domaćina.

Nije lako organizovati prvenstvo sa 48 fudbalskih selekcija. Potrebno je da domaćin ima dovoljan broj gradova koji mogu racionalno održavati veći stadion i kada prođe šampionat, a aktivnost se svede uglavnom na lokalni klub.

Smatra se da tek dve, tri evropske države mogu sebi priuštiti da budu domaćin ovakvom mega-takmičenju. Stoga novi format višestruko uvećava izglede SAD i Kine da prve ugoste fudbalere na šampionatu po novom modelu.

UEFA se priklonila većini

UEFA se opirala povećanju, ali kada je šesnaest mesta dodeljeno ekipama fudbalski najrazvijenijeg kontinenta, pristala je. Šta više, odlučila se da i broj učesnika evropskog prvenstva sa 16 poveća na 24, s tim da se u prvom delu igra sistemom "svako protiv svakog" u šest grupa sa po četiri selekcije. Šesnaest najboljih dalje nastavljaju eliminacionim utakmicama.

Koncept je isproban prošle sezone na EP u Francuskoj, efekti su očekivani; prvi deo je bio razočaravajuće dosadan, drugi neuporedivo zanimljiviji i kvalitetniji. Tako će i na narednoj završnici evropskog prvenstva, čije će se polufinale i finale igrati u Londonu, a prethodne faze u dvanaest gradova iz istog broja država, učestvovati čak 24 od ukupno 55 članica UEFA.

Očito da je zarada prevagnula, lepota igre ostale je u drugom planu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.