Srbija slomila Gruziju i direktno se plasirala na Mundijal u Rusiji

Fudbaleri Srbije igraće nakon osam godina na nekom velikom takmičenju i to na Svetskom prvenstvu pošto su u odlučujućem poslednjem meču kvalifikacija savladali Gruziju sa 1:0.

Pred oko 40.000 gledalaca na beogradskoj Marakani, strelac pobedonosnog pogotka bio je Aleksandar Prijović u 74. minutu susreta.

Srbija je tako kvalifikacije u grupi D okončala na prvom mestu sa 21 bodom, dva više od drugoplasirane Irske koja je danas trijumfovala u Velsu 1:0 i tako Velšane ostavila na trećoj poziciji.

"Orlovi" su se nakon poraza u Beču i izuzetno lošeg prvog poluvremena protiv Gruzije, tek u drugom poluvremenu probudili i počeli da opsedaju protivnički gol što im se na kraju i isplatilo. Prvih 45 minuta proteklo je u kvalitetnijoj igri gostujuće selekcije, imali su više organizovanih napada i nekoliko solidnih pokušaja, dok je s druge strane naš tim stvorio jedva jednu ozbiljniju priliku i to Dušana Tadića u 39. minutu.

Međutim, u nastavku je ekipa Slavoljuba Muslina krenula na sve ili ništa, usledio je presing i sve češći napadi, a ređale su se prilike Mitrovića, Ivanovića, Matića. Gol odluke došao je nakon fantastičnog prodora Ivanovića koji je povukao loptu skoro preko celog terena, ona je došla do Mitrovića, a ovaj sjajno proigrao na drugoj stativi samog Prijovića koji je zatresao mrežu Gruzina za svoj prvenac u nacionalnom dresu.

Do kraja meča nije bilo većih uzbuđenja sem jedne prilike Gruzijaca, pa će "Orlovi" posle osam godina pauze ponovo igrati na planetarnom šampionatu koji se 2018. godine održava u Rusiji. Kvalifikacije su okončali sa šest pobeda, tri remija i jednom izgubljenom i gol razlikom 20:10.

Slavoljub Muslin: Zaslužili smo ovo, ispostavilo se da je poslednji korak najteži, ali od prvog dana smo verovali u uspeh. Zato čestitam igračima, oni ulaze u istoriju, ovoj je njihov podvig. Ali hvala i navijačima i svima koji su učestvovali u ovom projektu koji je trajao godinu i po dana.

Nemanja Matić: Imali smo veliki pritisak pred meč i zato nam je najbitnije bilo da gol ne primimo iz neke naivne greške. To nismo dozvolili, a s druge strane znali smo da ćemo doći u prilku za gol. Nismo igrali najlepši fudbal tokom kvalifikacija, ali smo ostavili srce na terenu i zato smo zasluženo u Rusiji.

Nakon meča uspeh repezentacije proslavljen je velikim vatrometom.

Sem Srbije još 16 timova se do ovog trenutka kvalifikovalo za Svetsko prvenstvo 2018. godine i to su domaćin Rusija, Island, Belgija, Engleska, Nemačka, Španija, Poljska, Egipat, Nigerija, Iran, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Kosta Rika, Meksiko i Brazil.

U Rusiji će se nadmetati 32 tima podeljenih u osam grupa, a žreb je 1. decembra u Moskvi.

Mundijal počinje 14. juna i trajaće do 15. jula.

  • brane

    11.10.2017 19:34
    Tuzno je sto mi ne objaviste komentar .
    Nikog nisam vredjao ni omalovazavao .
    Izgleda da moram biti zesci patriJota da biste mi objavili komentar.
    Sto pre pobeci odavde .
  • Andrija Šrek

    10.10.2017 10:06
    ...
    Dobro je, Prijović spasao državu...
  • Vojvosadjan

    10.10.2017 09:10
    Muslin je “strateg“ koji nije na nivou da vodi reprezentaciju, prilikom samog odabira sam rekao da nema ništa od reprezentativnog fudbala (takođe ni ligaškog) dok se kuća ne sredi, tokom kvalifikacija nije pokazan kvalitet dovoljan za bilo kakav uspeh na takmičenju poput Svetskog prvenstva. Nažalost to će se videti već sledeće godine. Ne prizivam debakl ali se pribojavam reprize Afrike. Dokle god sastav prave Terzići, Karadžići, Kokeze i ostali nema nade za bilo šta. Ovakvom igrom grupu možemo da prođemo samo srećnim žrebom i spletom okolnosti u suprotnom ćemo biti samo “materijal“ za gol razliku protivnicima što se i pokazalo do sad u nazad na tri velika takmičenja na kojima smo bili učesnici. Nema dobre kuće bez dobrih temelja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.