Zloupotreba mladih fudbalera - što dalje od Muslina, to bliže novcu

Iako je nacionalna selekcija uspela da se kvalifikuje za završni turnir Svetskog šampionata u fudbalu, selektor Slavoljub Muslin je smenjen, doduše kroz formu sporazumnog raskida ugovora.

Piše: Živan Lazić

Javnost je izvesno vreme pripremana za promenu na čelu stručnog štaba napadnim isticanjem slabije igre reprezentacije u poslednim utakmicama, protiv Austrije i Gruzije.

Veteran najbolji

Konkretni prigovori pristigli iz okoline predsednika Slaviše Kokeze i sportskog direktora Gorana Bunjevčevića odnose se na nepozivanje talentovanih mladih igrača Živkovića, Savić-Milenkovića i golmana Mileta Svilara. Opažanjem da je u našoj ekipi najbolji veteran Dušan Tadić, pojedini bivši asovi su dublje sagledali slabosti našeg tima, odnosno činjenicu da unutar generacija u najboljem takmičarskom uzrastu, od 25 do 30 godina, baš i nemamo zvezde.

Pri tome, kako se odavno govori i piše, gro naših reprezentativaca uočljivo bolje igra u klubu nego u reprezentaciji. Istina, sa istim problemom susreću se i vodeće svetske selekcije.

Čini se da su u Savezu i u dobrom delu fudbalske javnosti brzo zaboravili neuspehe u prethodnim kvalifikacijama za evropska i svetska prvenstva. Na tri poslednja takmičenja nismo uspeli, pa tekućeg desetleća naše fudbalske reprezentacije kao da nije bilo.

Sve do ovog ciklusa, dolaska Muslina na čelnu poziciju i plasmana za završno nadmetanje u Rusiji. Rezultate treba poštovati, baš kao što ni kvalifikacioni uspeh ne bi trebalo da prekrije prilično bled utisak državnog tima.

Odolevati pritiscima klubova

Naravno da je i donedavni selektor uočavao slabija mesta u ekipi. Čuvajući kostur ekipe, pokušavao ih je eliminisati, nekad sa više, nekad sa manje uspeha. Uspešno je odolevao pritiscima vodećih domaćih klubova da u selekciju uvrsti, i kada se na terenu nisu dokazali, baš njihove igrače.

Verovatno da je i ovakav stav doprineo uspehu. Istovremeno, naglo je uvećan i interes klubova da njihov fudbaler, još neprodat na inotržištu, zaigra na najvažnijem takmičenju.

Samim uvršćavanjem u tim za šampionat cena mu uočljivo raste, ako i pokaže bolju igru, može da bude i tri, četiri puta veća nego u slučaju da poziv selektora nije stigao. Na toliko uvećanje cene i zarade niko nije imun, a viđenje državne reprezentacije oblikuje vođen sopstvenim i interesom svog kluba.

Argument da je zapostavljao mlade nije baš uverljiv. Na oficijelnim nadmetanjima reprezentacije, rezultat je uvek u prvom planu, te je prostora za eksperimentisanje manje. Uostalom, nadmetanja selekcija fudbalera do 21 i 23 godine su i osmišljena da se šansa pruži mladićima koji dolaze.

Trojka navođenih u prigovorima Muslinu je bila nosilac igre svoje generacije, a odlazak u strani klub, posle kraćeg prilagođavanja, iskoristili su da se dodatno potvrde na terenu. Donedavni selektor je planirao da im prvu reprezentativnu šansu pruži upravo nakon kvalifikacija, na prijateljskim, neuporedivo manje opterećujućim, susretima.

Do određivanja konačnog sastava za Rusiju ima još cela sezona, dovoljno da se među igračima nađu i najbolji mladi.

Ko beše Perica Ognjenović

Prelazak iz mladih selekcija u reprezentativan sastav je osetljiv i sa igračkog i sa psihološkog stanovišta. Mnogi mladi talenti izgube se upravo u ovom periodu sportske karijere.

Setimo se najveće nade sa ovdašnjih prostora Perice Ognjenovića: kao junior obećavao je beskrajno, ali prelazak u seniorski uzrast, sa uporednim odlaskom u inostranstvo, bio je poguban za najveću nadu sa Marakane. Potpuno se izgubio i već posle godinu dve, saigrači, treneri, novinari, publika su ga zaboravili.

Nikada se nije povratio.

Primer Luke Dončića

Koliko je rad sa mladim sportistima specifičan možemo sagledati i iz razvoja karijere slovenačkog košarkaša, delom i našeg porekla, Luke Dončića. Od najmlađih dana je bilo jasno da je talenat kakav se na evropskom kontinentu rađa jednom u deceniji.

Matični savez ga je uporno gurao u mlađe selekcije, do četrnaest, petnaest, šesnaest godina. No, Luka, u dogovoru sa ocem, svojevremeno prosečnim košarkašem, nije se odazivao na pozive juniorskih selektora.

Birao je da leto provede u nekom od specijalizovanih američkih sportskih kampova. U Sloveniji su bili ljuti i, često jakim rečima, svašta su brbljali.

Vraćao se uvek ne samo kao bolji, već i kao novi igrač, sa sposobnošću da odigra ono što samo dva, tri meseca ranije nije mogao. Umesto da u juniorskoj ekipi uigrava taktičke varijante, opredelio se da razvija igračko umeće.

Tek kada je, za košarkaške prilike, dovoljno stasao i dokazao se u dresu madridskog Reala, Dončić je zaigrao za reprezentaciju. Briljirao je, bitno doprineo prvoj zlatnoj medalji "Janeza" sa evropskih prvenstava, i našao se u prvoj petorci šampionata.

Podsetimo, kao mlad sportista nije jurio za medaljama, usmerio se ka postupnijem sportskom razvoju. Uspeh nije izostao.

Bliže novcu

Ne bi bilo prvi put da se u Srbiji smeni dobar selektor. Kada ceo srpski fudbalski svet živi, bukvalno, od prodaje igrača, u borbi da se reprezentativna prilika pruži baš "mom igraču" ne biraju se sredstva, nema pardona.

Medijska povika da je selektor navodno zapostavljao mlađe igrače samo je tehnika pridobijanja naklonosti publike, uvek sklone novim akterima i novim uzbuđenjima. Pravi razlozi ostali su skiveni i nimalo nisu idealistični kakva je fraza "briga o mladima".

Naprotiv, mnogo su bliži novcu.

  • slaninar zapad

    31.10.2017 18:42
    Nikko se ne bih složio sa ovom analizom. Tadić je u njoj sa navršenih 28 godina proglašen veteranom. Ja bih rekao da je on u najboljim igračkim godinama i da je zenit tek pred njim. Izostavljanje Sergeja Milinkovića Savića i Živkovića je zasnovano isključivo na ličnoj nepodnošljivosti odnosno na nedostatku ličnog interesa selektora i bliskih mu saradnika. SMS ima mesta u svakoj reprezentaciji na svetu u ovom momentu i to u prvoj postavi. Ako trebamo na Mundijalu da igramo kao protiv Gruzije kod kuće poslednju kvalifkacionu utakmicu, onda smo Muslina trebali ostaviti da vodi tim i u Rusiji. Retrogradno, nemaštovito, bojažljivo i jadno. Bez srca. Promena je neophodna, s tim da bi se trebalo krenuti od glave. Od rukovodstva FSS pa naniže. Ali u društvu treba politička volja za tako nešto. Od toga nema ni nagoveštaja. Sa Muslinom bi se sigurno brukali na Mundijalu, a ovako možda nećemo.
  • Ema

    31.10.2017 15:22
    Mala i prava analiza fudbalskih (ne)prilika u Srbiji. Zanimljiv članak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.