KSS: Klubovi ne mogu u Evrokup

Košarkaški savez Srbije je na današnjoj sednici Upravnog odbora doneo odluku da dozvoli učešće srpskim klubovima u Evroligi, ali da zabrani nastup u Evrokupu.
To praktično znači da Partizan neće moći da igra u drugom po snazi takmičenju u Evropi. S obzirom na to da se Mega ranije izjasnila da neće igrati u evropskim takmičenjima, a da je Crvena zvezda gotovo sigurno učesnik Evrolige i naredne sezone, ova odluka Saveza najviše će pogoditi Partizan, koji se izjasnio za igranje u Evrokupu.
 
Ukoliko se crno-beli ogluše o ovu odluku KSS, preti im suspenzija iz domaćeg prvenstva. Odluka UO KSS glasi: 
 
"Na osnovu odluke Borda FIBA Evrope od 20. 3. 2016. godine i dopisa FIBA Evrope od 24. marta i 15. aprila 2016. godine, poštujući obaveze koje KSS kao član FIBA ima, Upravni odbor KSS donosi odluku da se klubovima – članovima KSS dozvoljava učešće u Evroligi, a zabranjuje učešće u Evrokupu.
 
U skladu sa odredbama iz stava 1 ove odluke, ukoliko neki klub član KSS potpiše ugovor/sporazum sa EKA ili bilo kojim drugim pravnim subjektom koji je u relaciji sa EKA ili uzme učešće u Evrokupu, automatski se suspenduje iz članstva u KSS. U tom slučaju, eventualna suspenzija će se odnositi na učešće u takmičenjima svih selekcija kluba koji je suspendovan."
 
"Imajući u vidu odluku ABA lige da prihvati uslove Evrolige koji su u suprotnosti sa stavovima FIBA, a u slučaju da ABA liga ne promeni svoj stav, Košarkaški savez Srbije povlači podršku ABA ligi koju je sa ostalim regionalnim savezima dao na sastanku u Zagrebu jula 2015. godine", odlučeno je takođe na sastanku.
 
Svetska kuća košarke, podsećamo, zapretila je suspenzijom reprezentacije sa Evrobasketa 2017. godine, ali i oduzimanjem kvalifikacionog turnira za OI ukoliko klubovi budu igrali Evrokup. 
 
Autor: agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Košarka

Dušan Ivković ličnost godine

Legendarni srpski i jugoslovenski košarkaški trener Dušan Ivković izabran je za ličnost godine Nedeljnika i godišnjaka Njujork tajmsa Turning Points.

Štimac se oprostio od reprezentacije

Vladimir Štimac, doskorašnji reprezentativac Srbije, oprostio se od nacionalnog dresa, poručivši da je malo teško utakmicu posmatrati sa strane.

Slovenija u finalu Evrobasketa

Košarkaška reprezentacija Slovenije plasirala se u finale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u polufinalu pobedila Španiju sa ubedljivih 92:72 (25:19, 24:26, 24:12, 19:15).