I Teodosić na listi sportista koju su objavili ruski hakeri

Kapiten košarkaške reprezentacije Srbije Miloš Teodosić nalazi se na novoj listi sportista koji su koristili nedozvoljena sredstva, koju je otkrila ruska hakerska grupa.

Grupa pod nazivom "Fancy Bears" objavila je još jednu listu, na kojoj se nalazi 41 sportista iz 13 zemalja.

Teodosić je dobio dozvolu za izuzeće za terapeutsku upotrebu (TUE) za lek deksametazon, koji je koristio sredinom januara. Na listi se našla i srpska odbojkašica Silvija Popović, koja je dobila TUE za lek prednizolon.

Tim povodom oglasila se i Antidoping agencija Srbije (ADAS) navodeći da su srpski košarkaš Miloš Teodosić i odbojkašica Silivija Popović "imali opravdan razlog za korišćenje lekova koji se nalaze na listi zabranjenih doping sredstava", kao i da su imali odobrenje nadležnih organa.

"Uz adekvatnu medicinsku dokumentaciju, koja je očigledno postojala u oba slučaja naših sportista, odobrenje TUE od strane medicinskih organizacija i eksperata iz ove oblasti, ne dovodi se u pitanje", navodi se u saopštenju ADAS-a.

Teodosić je dobio dozvolu za izuzeće za terapeutsku upotrebu (TUE) za lek deksametazon, koji je koristio sredinom januara, dok je Popovićeva dobila TUE za lek prednizolon. Oba leka spadaju u grupu glukokortikoida.

"U slučaju Miloša Teodosića odobrenje TUE je traženo od FIBA početkom godine, a u slučaju Silvije Popović TUE je prijavljen MOK-u jer se dešavalo u vreme trajanja Olimpijskih igara u Riju. Ovom prilikom napominjemo da su oba terapeutska izuzeća odobrena od strane nadležnih organa", navodi se u saopštenju.

Komentarisanje medicinskih razloga za korišćenje glukokortikoida nije dozvoljeno zbog privatnosti medicinskih podataka, niti je to vidljivo u objavljenim infomacijama hakerske grupe.

"Ovim putem naglašavamo kako glukokortikoidi pripadaju supstancama koje se nalaze na zabranjenoj listi pre svega što njihovo učestalo korišćenje može da ima neželjene efekte po mišićno skeletni sistem sportista i prijava TUE bi trebala da zaštiti sportistu od njihove neracionalne upotrebe", piše u saopštenju.

ADAS objašnjava da srpski sportisti nisu koristili glukokortikoidzbog u svrhu dopingovanja, već "isključivo terapijski efekat" zbog oporavka usled povrede mišićnog, skletenog ili nervnog sistema.

"Cilj celog procesa je da se povređen ili bolestan sportista što pre vrati trenažnom i takmičarskom ciklusu uz kontrolisano korišćenje lekova koji se nalaza na zabranjenoj listi, kao i da se sportista oslobodi odgovornosti ukoliko dođe do testiranja i doping pozitivnog rezultata", navodi se u saopštenju. 

  • Antirusofil

    24.09.2016 04:20
    Dvostruki udar za patriJote : em je Teodosic u pitanju em su to objavili braca Rusi .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Košarka

Dušan Ivković ličnost godine

Legendarni srpski i jugoslovenski košarkaški trener Dušan Ivković izabran je za ličnost godine Nedeljnika i godišnjaka Njujork tajmsa Turning Points.

Štimac se oprostio od reprezentacije

Vladimir Štimac, doskorašnji reprezentativac Srbije, oprostio se od nacionalnog dresa, poručivši da je malo teško utakmicu posmatrati sa strane.

Slovenija u finalu Evrobasketa

Košarkaška reprezentacija Slovenije plasirala se u finale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u polufinalu pobedila Španiju sa ubedljivih 92:72 (25:19, 24:26, 24:12, 19:15).