INTERVJU Mihail Dudaš: Pripreme u Južnoj Africi, pa po medalju u Beograd

Dvostruki bronzani sa evropskih šampionata, srpski višebojac Mihail Dudaš od predstojećeg Prvenstva Evrope u Beogradu ima velika očekivanja.

Piše: Ivan Kuzmanović

Jedan od najboljih srpskih atletičara, višebojac Mihail Dudaš u subotu je počeo sa pripremama za predstojeću atletsku sezonu i Evropsko prvenstvo koje će se održati u martu u Beogradu. Priprema se u Južnoj Africi, gde ostaje do kraja januara.

Dudaš je tokom svoje karijere više puta obarao nacionalne rekorde u sedmoboju i desetoboju (neki od njih su bili stari više decenija), pa je sada suvereni vlasnik rekorda u obe discipline. U dosadašnjoj karijeri osvojio je brojna odličja, od kojih su najvažnija bronzana medalja sa Evropskog prvenstva u Geteborgu 2013. u sedmoboju i bronzana medalja u desetoboju sa Evropskog prvenstva u Amsterdamu ove godine. Čitava 2016. godina za njega je bila izuzetno važna, jer je po prvi put posle operacije ahilove tetive 2014. zablistao, osvojio medalju i vratio svoju formu na nivo na kojem je bila pre same povrede.

Kako kaže, zadovoljan je uspešnom sezonom i ima ogromnu motivaciju da narednu učini još uspešnijom koja će početi upravo takmičenjem pred domaćom publikom.

- Kad se osvrnem na celokupnu proteklu sezonu izuzetno sam zadovoljan. U njoj je bilo mnogo uspona i padova, ali je moj najvažniji cilj ostvaren. Konačno sam došao do međunarodne medalje u desetoboju, koja mi je donela nacionalno priznanje. Ta medalja mi na sportskom, ličnom i svakako egzistencijalnom planu, mnogo znači. Takmičenje na Olimpijskim igrama, nažalost, nisam mogao da završim zbog povrede lakta, ali smatram da je na moju nedovoljnu pripremljenost uticalo to što nisam imao dovoljno vremena da se posle Evropskog prvenstva odmorim i pripremim za Rio.

Dodaje da od predstojećeg Prvenstva Evrope ima velika očekivanja.

- Mislim da će nastup pred domaćom publikom u velikoj meri pomoći da u svakoj disciplini pokažem najviše. Iako atletika nije previše popularan sport, ljudi u Srbiji me prate i to me dodatno motiviše. Daću sve od sebe da sa takmičenja u Beogradu donesem Srbiji još jednu medalju - rekao je Dudaš.

Srpski desetobojac ima 27 godina, to su najbolje godine za disciplinu u kojoj se on takmiči, tako da i to čini da očekivanja njega i njegovog tima, budu izuzetno velika.

Mihail iza sebe ima pet osvojenih bronzanih medalja, tri u juniorskoj i dve u seniorskoj konkurenciji. Upravo sada je pravo vreme da tu bronzu zameni nekim sjajnijim odličjem. Već nekoliko puta je pripreme za novu sezonu obavljao u Južnoj Africi.

- To je jedno od najlepših mesta za treniranje, odmor, pa i život. Sa druge strane, dovoljno je daleko da nema stresa vezanog za svakodnevicu života kod kuće.

Da su predstojeće pripreme, Evropsko prvenstvo i uopšte čitava naredna sezona veoma bitni za Dudaša, ističe i njegov trener, Feđa Kamasi.

- Kao dobro isprobani recept, ponovo smo za pripreme odabrali Južnu Afriku. To je zemlja koja ima izuzetnu klimu. U ovo doba godine kada je u Srbiji hladno, tamo je leto. Moguće je trenirati na otvorenom, pored mora, a i na visini, što nam daje mogućnost treniranja svih trkačkih i bacačkih disciplina u raznim uslovima. Što se tiče očekivanja za narednu sezonu, svi koji poznaju Mihaila znaju da je on osoba koja uvek ide na najviši plasman. Naravno, poznato je da je višeboj najsurovija atletska disciplina te da u proseku, jedna četvrtina takmičara ne uspe da završi svih sedam, odnosno deset disciplina. Mihail i mi, kao njegov tim, uvek smo spremni za najviši plasman. Ukoliko zdravlje dozvoli i sve ostalo bude u redu, medalja je svakako ono što je za njega realno i dostižno - kaže Kamasi.

U periodu između priprema u Africi i Evropskog prvenstva u Beogradu, Dudaša očekuju pripremna takmičenja na kojima će nastupati relaksirano, bez prevelikog napora i čuvajući se od povreda. Osnovni cilj mu je zapravo tempiranje forme za početak marta.

Evropsko prvenstvo će se održati od 3. do 5. marta u Beogradskoj areni i to će ujedno biti najveće atletsko takmičenje ikada organizovano u Srbiji.

  • Ivanov drugar

    08.12.2016 07:20
    Sjajan pocetak Ivane, samo tako nastavi. Ceka te sjajna buducnost!
  • Xer

    07.12.2016 23:21
    Lepo srocen tekst, pohvale autoru.
  • MB

    07.12.2016 22:02
    Odlican tekst. Dudo samo napred.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.