Ivana Španović - uvek najbolja kad je najvažnije

Pobedničkim poslednjim skokom u Briselu, naša rekorderka nije samo trujumfovom u Dijamantskoj ligi osvojila 50.000 dolara, već je i ponovo pokazala da najbolje skače upravo na najvažnijim takmičenjima.

Kao i na Svetskom prvenstvu, skok u dalj za atletičarke je i na finalu Dijamantske lige bio neuobičajeno uzbudljiv. Po hladnom i pomalo kišovitom vremenu, Ivana Španović je sa 6,62 dugim skokom u drugoj seriji zaposela vodeću poziciju.

Međutim, u narednim skokovima postepeno je sa 6,63, 6,64 i 6,65 potiskuju Bartoletija, Sandersova i Ugenova, a Ivana pada na četvrto mesto, tek dva santimetara ispred svetske prvakinje Risove. Evropska šampionka nije podlegla sportskoj tremi, u šestoj, završnoj seriji doskočila je 6,70 i sve nadmašila.

Najbolja forma u pravi čas

Nagrada od 50.000 dolara je za atletske prilike sasvim pristojna. Ipak, za Ivanu mnogo je značajnije da je ponovo u pravom trenutku skočila najduže.

Podsetimo se, i u Londonu je u poslednjoj seriji skokom nadmašila rivalke, ali peh sa lelujevim brojem na leđima omeo ju je da osvoji medalju, i to zlatnu.

Zadovoljan može da bude i trener Goran Obradović, njegova pulenka je najbolje skakala baš na najvažnijim takmičenjima ovoga leta. Tako je bilo i prošlih sezona. Nije sporno, forma je dobro tempirana, kao i zimus kada je Španovićeva sa 7,24 osvojila dvoransko evropsko prvenstvo.

Dobro tempiranje forme i sposobnost da se kada rivalke opasno ugrožavaju skoči najbolje su odlike po kojima se Ivana razlikuje od većine naših asova, često sklonih da popuste pred samim ciljem. Susreću se samo kod najboljih od najboljih.

Kada je najpotrebnije

Mnogi ovogodišnju sezonu gledaju kroz Ivanino (tek?) četvrto mesto u Londonu. Svetski šampionat jeste vrhunsko takmičenje, najvažnije posle olimpijskih igara, ali Svetska atletska federacija već duže vreme radi na sve većoj afirmaciji Dijamantske lige, baš kao što i zimsku sezonu pokušava da "po rangu" izjednači sa letnjom.

Zato se dve Ivanine pobede nikako ne mogu ni zaobići, niti skrajnuti. Tačno je da nijedna sama po sebi nije ravna pobedi na svetskom prvenstvu, ali su lep uspeh i potvrda vrhunskog spotskog dostignuća.

Sledeće sezone našu "sportsku primadonu" očekuju svetski dvoranski šampionat u Birmingemu i Evropsko prvenstvo u Berlinu, na kome brani titulu. Kraj ove sezone pokazuje da će Španovićeva na oba nadmetanja bitu u najužoj grupi favorita, a nadajmo se da će i dalje najbolje skakati baš kada je najpotrebnije.

  • jeja

    02.09.2017 16:50
    mozes bolje
    Sto ne skocis ti bar 6 ?
  • Y

    02.09.2017 14:58
    Navijam za Ivanu ali ne i za Srbiju , drzavu iz koje zelim da pobegnem.
  • @Lala

    02.09.2017 14:48
    Verovatno ne možeš da skočiš ni koliko ti je kratak, a ona preskoči moju dnevnu sobu po dijagonali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.