VIDEO: "Mućke" slave 35 godina od početka emitovanja

Kultni junaci Del Boj i Rodni iz sitkoma "Mućke" pojavili su se prvi put na ekranima 8. septembra pre 35 godina.

Glavne junake tumačili su Dejvid Džejson i Nikolas Lindherst, a radnja serije se odvija u londonskom predgrađu Pekam. Međutim, scene su snimane u Bristolu, jer producenti nisu mogli da garantuju bezbednost ekipi.

Dva brata konstantno pokušavaju, uglavnom neuspešno, da se domognu bogatstva, a Delova uzrečica: "Sledeće godine u ovo doba bićemo milioneri", postala je izuzetno popularna i na prostoru bivše Jugoslavije, a ljudi je uglavnom poistovećuju sa ovdašnjim političarima.

Osim Del Boja i Rodnija seriju su obeležili i sporedni likovi poput Ujka Alberta, skorojevića Bojsija, ne previše pametnog čistača ulice Trigera, koji Rodnija uvek naziva Dejvom, kao i konobar u lokalnom pabu "Ragina glava" Majk.

Popularne fraze:

 

  • Rodni: Ako postoji nešto kao reinkarnacija, poznajući svoju sreću, vratiću se kao ja.
  • Triger: Ako bude devojčica nazovi je Sigurni, po glumici. A ako bude dečak nazovi ga Rodni, po Dejvu. 
     
  • Ujka Albert: Tokom rata...
    Del Boj: (Prekida Alberta) Ako kažeš "tokom rata" još jedanput, prosuću ti ovu šolju čaja na glavu.
    Ujka Albert: Tokom konflikta sa Nemačkom od 1939 do 1945....
  • Triger: Ova stara metla imala je 17 novih četki i 14 novih držača.
  • Del Boj: Nema poente u bežanju. Bežanje ti samo izliže cipele.
  • Triger: (Priča o svom ocu) Umro je nekoliko godina pre nego što sam se rodio.
     
  • Del Boj: Lovely Jubbly! 


 

Generacije koje su odrastale osamdesetih godina u Jugoslaviji, osim stripa "Alan Ford", obeležile su upravo "Mućke". Međutim, njihova popularnost još uvek ne jenjava, pa se i dalje emituju na nekoliko televizijskih kanala u Srbiji. O ovoj popularnosti je pre nekoliko godina pisao i britanski list "Gardijan":

"Knez Lazar, Miloš Obilić, knez Mihajlo Obrenović. Ovoj listi srpskih nacionalnih heroja mora biti dodat još jedan: Derek Troter. Na kioscima u Knez Mihajlovoj, glavnom gradskom šetalištu, ne samo što možete kupiti DVD izdanja 'Mućki', već i bedževe sa Del Bojevim likom i njegovim omiljenim krilaticama, poput one 'U ovo vreme iduće godine bićemo milioneri'", pisao je "Gardijan" u tekstu "Mućke: Veliki hit u Srbiji".

Inače, serija se u originalu zove "Only Fools and Horses", a naziv je zasnovan na staroj engleskoj poslovici "Samo budale i konji rade za zaradu", čime se aludira na pokušaje Del Boja i Rodnija da se obogate, a da nemaju stalni posao.

U ovoj kultnoj sceni Triger nije trebalo da učestvuje. Glumac Rodžer Lojd Pek se nalazio u blizini mesta snimanja, pa je odlučio da pita scenaristu Džona Salivena da li mu je potreban. Tada je Saliven došao na ideju da napravi reakciju na Delov pad, što je doprinelo popularnosti ove scene.

Zajedno sa svojim dedom, a potom i Ujka Albertom snimili su ukupno sedam sezona, preko 60 epizoda i nekoliko Božićnih specijala.

Po mišljenju Britanaca "Mućke" su najbolji sitkom svih vremena koji je snimljen u Velikoj Britaniji. 

  • Miloš_NS

    09.09.2016 16:09
    Simply the best
    Definitivno najbolja humoristička serija svih vremena !
  • ana

    09.09.2016 01:17
    anana@yahoo.com
    kao da su nas preslikali
    mislim na nas neulojene.Lojavi to nece moći da shvate.
  • Del Boj

    08.09.2016 20:33
    Jedna od najboljih serija ikada .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.