VIDEO: Mjuziklu "La La Land" šest Oskara, najbolji film "Mesečina"

Mjuzikl "La La Land" osvojio je šest Oskara na 89. dodeli nagrada Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, dok je "Mesečina" proglašen za najbolji film.
"La La Land" je osvoji Oskara za režiju, glavnu žensku ulogu, fotografiju, muziku, pesmu i scenografiju.
 
"Mesečina" je osvojila Oskara za film, sporednu mušku ulogu (Maheršala Ali) i adaptirani scenario. 
 
Po dve nagrade uzeli su filmovi "Mančester na moru" (glavni glumac i originalni scenario) i "Greben spasa" (montaža i miks zvuka).
 
Glumačke nagrade su, uglavnom prema očekivanjima, pripale Kejsiju Afleku (Mančester na moru) i Emi Stoun (La La Land) za glavne, odnosno Maheršali Aliju (Mesečina) i Vajoli Dejvis (Fences) za sporedne uloge.
 
Nagradu za najbolju režiju dobio je Dejmijen Šazel, čiji je mjuzikl "La La Land" kao veliki favorit sa 14 nominacija, dobio šest Oskara, medju kojima i za originalnu pesmu, scenografiju i fotografiju.
 
Nagradu za najbolji strani film dobio je "Trgovački putnik" Asgara Farhadija, reditelja koji je bio najpoznatija žrtva Trampove zabrane ulaska u SAD državljanima šest muslimanskih zemalja. On, naime, nije želeo da doputuje u Ameriku za predoskarovske događaje niti da prisustvuje dodeli nagrada, iako je Vrhovni sud suspendovao Trampovu odluku. Njegovu poruku pročitala je američka IT inženjerka iračkog porekla Anuše Ansari.
 
"Velika je čast što dobijam ovu nagradu drugi put. Žao mi je što nisam večeras sa vama. Moje odsustvo je znak poštovanja prema ljudima iz moje i još šest zemalja koji su poniženi neljudskim zakonom o zabrani ulaska imigranata u SAD. Podela sveta na kategorije "mi" i "naši neprijatelji" stvara strah. To je lažno opravdanje za agresiju i rat. Ti ratovi sprečavaju demokratiju i ljudska prava u zemljama koje su i same žrtve agresije. Filmski autori mogu da upere svoje kamere i uhvate zajedničke ljudske kvalitete i sruše stereotipe o raznim nacionalnostima i religijama. Oni stvaraju empatiju između nas i drugih. Empatiju koja nam je danas potrebnija više no ikad", glasila je Farhadijeva poruka.
 
Najbolji dokumentarac je skoro osam časova dugačak film "O.J: Made in America" Ezre Edelmana o O. Džeju Simpsonu, bivšoj ragbi zvezdi kasnije optuženoj (i oslobođenoj) za ubistvo supruge i njenog ljubavnika koji je trenutno u zatvoru zbog manjih prekršaja.
 
Najbolji animirani film je "Zootroplis: Grad životinja".
 
Glumac Voren Biti napravio je grešku proglašavajući najbolji film koji će biti nagrađen Oskarom. Nakon što je "La La Land" proglašen filmom godine, a producenti su se već zahvalili, shvatili su da je u pitanju greška. Jedan od glumaca iz filma "Moonlight" otkrio je je ispravnu karticu s dobitnikom i na pozornici napao Bitija i voditelja ceremonije Džimija Kimela. 
 
Biti je rekao da je dobio pogrešnu kovertu.
 
 
 
  • NS

    28.02.2017 14:10
    Film "Mesečina"
    ...nemojte trošiti svoje vreme

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.