Kako je Forest Gamp prikazan u Beogradu pre premijere u Londonu

Usled sankcija u kojima se našla Jugoslavija tokom devedesetih, piraterija je postala raspostranjena, a njome su se služile i najveće medijske kuće kako bi prikazale tadašnje filmske hitove.
Televizija tokom poslednje decenije 20. veka postala je najjače sredstvo za pasivizaciju naroda od svega što se dešavalo oko njega, a to su bile sankcije, ratovi, kriminal, diktatura. Narkotička funkcija medija bila je ispunjena u potpunosti.
 
Međutim, da bi do toga došlo pribegavalo se različitim trikovima, o čemu je pričao i jedan od najpoznatijih urednika filmskog i serijskog televizijskog programa na ovim prostorima, Robert Nemeček u intervjuu za "Nedeljnik".
 
Tih godina postojao je i urbani mit po kom se u Engleskoj reklamirao blokbaster rečenicom "Film koji nije prikazan na TV Politika i TV Pink".
 
"Televizija Politika je poslednja ušla u pirateriju. Mi smo čekali i verovali da do sankcija neće doći, ali me je jednog dana pozvao Tijanić i rekao: 'Nema šanse, uvešće se sankcije, a one kad se uvedu, nema šanse da ih skinu brzo. Ne možemo bez piraterije, smisli koncept'", ispričao je Nemeček.
 
Tih godina je prikazivanje holivudskih blokbastera u Evropi išlo šest meseci posle Amerike.
 
"A tada se u Americi već pravi savršen laser disk i ja sam odlučio da ga kupujemo ispod žita i da ga 'Politici' konvertujemo na betu. Jeste, bila je premijera filma 'Forest Gamp' u Londonu, a mi smo ga već pustili na TV Politika. Sećam se da je jedan kolega rekao: 'Ljudi, kada se sve ovo završi, Robert će otići u zatvor.'", dodao je poznati urednik.
 
  • Inspektor Višekruna

    09.07.2017 07:26
    A onda neko pita..
    ...zašto su nam propali bioskopi?
  • pera

    08.07.2017 19:14
    ..
    A Men in Black smo gledali i pre nego sto je film zavrsen. Sa sve wireframe cudovistima.
  • Nervirach

    08.07.2017 17:40
    Phantom Menace takodje. To je bila Mirina taktika, kao ostetice ameriku. Dobro sto je Gospodar prstenova izasao kasnije jer bi nas terala kopljima i strelama da gadjamo avione

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.