Bioskop posle 34 godine ukida Prohujalo sa vihorom

Bioskop "Orfeum" u Memfisu, u državi Tenesi, objavio je da će posle 34 godine prekinuti prikazivanje filma "Prohujalo sa vihorom" (Gone With the Wind), zbog navoda o rasnoj neosetljivosti u filmskom klasiku.
Bioskop posle 34 godine ukida Prohujalo sa vihorom
Foto: 021
Njujork tajms (New York Times) piše da je "Orfeum" u prethodne 34 godine prikazivao taj film u okviru serijala klasika. 
 
Poslednji put je prikazan 11. avgusta, istog dana kad se odigrao miting belih nacionalista u Šarlotsvilu, u Virdžiniji. Nakon toga je bioskop dobio brojne pritužbe putem društvenih mreža koji su osudili način predstavljanja Afroamerikanaca u filmu i romantizovanog prikaza Konfederacije i Juga.
 
"Nedavno prikazivanje "Prohujalo sa vihorom" je izazvalo brojne komentare. 'Orfeum' ih je sve pažljivo razmotrio. Kao organizacija čija misija je da zabavi, obrazuje i prosvetli zajednice kojima služi, 'Orfeum' ne može da prikazuje film koji je neosetljiv prema velikom delu lokalne populacije", rekao je predsednik "Orfeuma" Bret Beterson. On je rekao da je i pre ovogodišnje projekcije bilo zabrinutosti, ali da je "oluja na društvenim mrežama ove godine presudila".
 
Ukidanje projekcija je naišlo na osudu jednog dela korisnika interneta, a neki smatraju da je ta odluka bioskopa "uvreda za sve glumce i članove ekipe koji su radili na filmu". Film Viktora Fleminga iz 1939, sa Vivijen Li i Klarkom Gejblom u glavnim ulogama, prati naslednicu plantaže Skarlet O'Haru tokom i nakon Gradjanskog rata.
 
"Prohujalo sa vihorom" je osvojio 10 Oskara, a glumica Heti Mekdenijel je dobila tu nagradu za sporednu žensku ulogu i tako postala prva Afroamerikanka dobitnica najprestižnije filmske nagrade za ulogu robinje Memi. Film je adaptacija romana američke spisateljice Margaret Mičel.
  • Radojica

    29.08.2017 07:01
    Pobeda
    Ovo je pobeda White suprematist-a. Koji magarac ukloni prvu dobitnicu oskara iz "manjinskih" populacija? Pa naravno, beli moćnik... U filmu se ne veliča Konfederacija već se prikazuje društvena promena kao u "Corps Bride" Tima Bartona, kao što su se kod nas u prelazu iz komunizma u kapitalizam i iz nacionalizma u evropeizam neki "snašli", a neki drugi ne.
  • Tadorno

    29.08.2017 05:21
    'odlicna' ideja!
    kako im je krenulo, Amerikanci ce uskoro poceti da bacaju knjige na javne lomace:
    'Cica Tominu kolibu', 'Prohujalo sa vihorom'; 'Toma Sojera'....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.