Milena Dravić o tome šta joj značilo više od nagrade u Kanu

Monografija o divi jugoslovenske i srpske kinematografije Mileni Dravić predstavljena je u dvorani Kulturnog centra Beograda.
Njena karijera je predstavljena kroz fotografije u izboru Stefana Arsenijevića i Maje Medić i monografiju autorke Tatjane Nježić, a između ostalih publici su se sinoć obratili Milena Dravić, njena koleginica Jelisaveta Seka Sablić i dugogodišnji direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, prenosi Nedeljnik.
 
Zelenović se prisetio učešća Milene Dravić i Dragana Nikolića na protestima devedesetih godina i da mu je skretana pažnja da ne bi bilo dobro da joj u ime Festivala evropskog filma Palić 2000. godine dodeli nagradu "Aleksandar Lifka", ali je to učinio kao njihov zajednički otpor koji je Mileni uvek bio svojstven.
 
Igrala je u partizanskim ratnim spektaklima, ali i u zabranjivanim subverzivnim filmovima "crnog talasa", te tvrdi da nikada nije glumila sa osećanjem da rizikuje, već uvek iskreno.
 
Milena Dravić je ispričala kada je, nakon što je dobila ulogu u filmu "Sutjeska", otišla sa ekipom filma "Misterije organizma" Dušana Makevejeva u Kan i tamo se susrela sa Džekom Nikolsonom, Džonom Lenonom i Joko Ono. U jednom trenutku, dok je bila izbezubljena zbog društva u kom se našla, stiže pitanje američke novinarke: "Da li vi Jugoslovenke znate za kontracepciju?".
 
"Ja sam se tih dana mučila sa migrenom i vadim te pilule, gađam je njima. Svi listovi su pisali o tome, a ruska Literatura gazeta je napisala da sam se neprimereno ponašala. Vraćam se iz Kana i Nikola Popović, direktor filma, kaže mi da neću moći da igram u "Sutjesci". Godinu dana je prošlo, Dragan i ja smo otišli na more i ležim ti ja na plaži, vidim neke crne izglancane cipele mi prilaze, a ono Popović i kaže mi: 'Diži se, moraš na Tjentište da odigraš svoju ulogu'", ispričala je Milena Dravić.
 
Kockarnice je otkrila u Kanu i "osladilo joj se", pa je htela sve dnevnice da potroši, da bi je onda iznenadili vešću da je dobila nagradu Kanskog filmskog festivala.
 
Žao joj je, kako kaže, što nijedna fotografija nije sačuvana sa dodele dok je stajala uz Kurosavu i Žanu Moro, što joj je, kako priznaje, više značilo od same nagrade koja je u Jugoslaviji prošla nezapaženo.
 
Zbog loših ugovora, tek sa ugovorom za "Sutjesku", sklopljenim posle dugog razgovora sa Popovićem pošto je napustila letovanje, mogla je, kaže, prvi put sebi da kupi dobre stvari.
 
Milena Dravić je ispričala i kako je Bred Pit, kojeg je odabrao Boža Nikolić za "Tamnu stranu sunca", što mu je bio prvi film, bio sav uplašen da bi, kako je Milena rekla, "mic po mic brzo postao istinska zvezda". "Moj sin Bred Pit", dodala je.
  • 1967

    26.12.2017 14:43
    @1966

    Zato se uvek izbegavalo da smrdovi dobiju pravo na drzavu. Znalo se sta sledi.
  • 1966

    24.12.2017 11:11
    Draga deco, nekada su naše face bile i svetske... Milena i mnogo uspešnih ljudi tih vremena.
    Sada su lokalne “face” u stvari kriminalci, zlostavljači, prostitutke (ak neko ima rodno podobnu dilemu, i prostitutani)...
    Ma, opet smo svetska zabit, kao kad smo se odvojili od Turske/Austrougarske i Tita (bio on mason ili ne).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.