Prikazano ostvarenje o prvom balkanskom filmskom producentu

Na ovogodišnjem Festu predstavljen je dokumentarac "Botorići" Srđana Kneževića o prvom filmskom producentu na Balkanu, Svetozaru Botoriću, koji je producirao više od 20 dokumentarnih i dva igrana filma, a najpoznatiji od njih je "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa" (1911).
Knežević, koji je radio u Kinoteci, čuo je za Svetozara Botorića, a onda se 1995. godine našao u Parizu i pošto je bio u kontaktu sa Nacionalnim kinematografskim centrom dobio je priliku da uradi intervju sa njegovom ćerkom Stanicom Mihajlović. 
 
Unuk Svetozara Botorića (1857-1916) Ljubomir Mihajlović je o filmu "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa", koji je producirao njegov deda, rekao da je to "srpsko blago". 
 
"Ako neko bude želeo da vidi na šta je ličila Srbija, kako se živelo u Beogradu pre Prvog svetskog rata kada se stvarala savremena Srbija i kada su ljudi sanjali, kao kralj Petar Prvi, da Srbija može da bude balkanska Švajcarska, treba da pogleda taj film", rekao je Mihajlović. 
 
O svom dedi je rekao da je bio veliki rodoljub, domaćin i vizionar. 
 
"Odmah je shvatio kako da iskoristi kinematografiju da budućim generacijama predstavi srpsku istoriju, srpske korene. Svi smo prolazni i treba da uradimo nešto što će ostaviti trag, a najbolji trag je o našim korenima, ono odakle dolazimo i kuda idemo", dodao je Mihajlović. 
 
Knežević je objasnio da je osnova za dokumentarac bio njegov razgovor sa Stanicom Mihajlović, dve ili tri godine kasnije je snimio emisiju za serijal "Filmoskop", a iskoristio je i razgovor koji je vodio sa Radenkom Rankovićem, nekadašnjim profesorom Fakulteta dramskih umetnosti koji je mnogo znao o Botoriću. 
 
Deo filma je i dokumentarni materijal o ostvarenjima koje je Botorić producirao, zatim intervjui sa istoričarima filma i učenicama Stanice Mihajlović i deo razgovora sa Ljubomirom Mihajlovićem. 
 
Botorić je bio vlasnik Hotela Pariz u centru Beograda i 1911. je postao prvi filmski producent na Balkanu. 
 
Nakon Drugog svetskog rata, komunistička vlast je proglasila Botorićevu porodicu "buržoaskom" i oduzela im imovinu, čak im zabranivši da nađu zaposlenje. Botorićev sin je osuđen na 10 godina zatvora, a ćerka je sklonjena sa Muzičke akademije u Beogradu, gde je radila kao profesorka klavira. 
 
Ona je pobegla u Pariz i tamo je nastupala kao pijanistkinja. Godine 1995. dala je intervju Eriku Le Roju iz Nacionalnog kinematografskog centra (danas Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike - CNC) i Kneževiću.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.