Simpsonovi meta kritika zbog rasizma prema Apuu

Autori popularne animirane serije Simpsonovi odgovorili su na optužbe da lik prodavca Apua Nahasapimapetilona promoviše rasističke stereotipe o Indijcima, a koje su iznete u dokumentarcu "Problem sa Apuom".
Reakcija je, međutim, samo još više naljutila autora dokumentarca.
 
Komičar Hari Kondabolu objavio je prošle godine kontroverzni dokumentarac "Problem sa Apuom" u kojem je autore Simpsonovih optužio za rasizam prema Indijcima, a glasovnu interpretaciju glumca Henka Azarije ocenio kao da "belac imitira belca koji ismeva mog oca".
 
Simpsonovi su na optužbe odgovorili na sebi svojstven način, i u najnovijoj epizodi odbacili tvrdnje Kondabolua, prenosi NME.
 
Naime, Lisa Simpson u jednom trenutku kaže: "Nešto što je počelo pre nekoliko decenija, čemu je aplaudirano i što nije bilo uvredljivo, sada je politički nekorektno. Šta se tu može?"
 
Kasnije se u jednoj sceni vidi i uramljena slika Apua, na kojoj je ispisana čuvena replika Barta Simpsona "Don't have a cow" (u slobodnom prevodu "Nemoj da se nerviraš").
 
 
Odgovor Simpsonovih nije se naročito dopao Kondaboluu, koji je na Tviteru napisao: "Vau. 'Politički nekorektno?' To je reakcija na moj film i debatu koju je pokrenuo? Čoveče, zaista sam voleo tu seriju. Ovo je tužno."
 
  • gari

    11.04.2018 00:21
    @Hipokrizija kauboja
    Kritikovali su sami sebe (Amerikance) u bezbroj situacija tokom emitovanja serije, a druge ne smeju ni da pomenu u nekom kontekstu koji se nekome možda ne bi dopao. Pa Homer je sam po sebi sprdnja na svoj račun, isto kao i Piter Grifin recimo, ili Al Bandi...

    Što se Apua tiče, da, izgrađen je lik na stereotipu, verovatno zato ima i onoliko mnogo dece, one sedmorke, ili šta već, ali takođe je i Homer.

    A što se nas tiče, kako se naši zezaju sa Slovencima i Hrvatima? Mi smo kao cvećke?
  • fasada ljudskosti

    10.04.2018 23:40
    pranje krvave istorije
    E deda, to sa Tomidžerijem su Ameri rešili na mnogo podmuklji način. Ima bar 10-15 godina kako su prilikom emitovanja (barem koliko sam zapazio na Cartoon Networku i sl.) eliminisali sve te epizode sa crnom služavkom, a gde god su mogli su isekli (bukvalno vidiš u crtanom prekid i skok u radnji) svaki štos na račun crnaca i ponegde indijanaca. Na primer: iz čuvene epizode za 4. jul kad Tom ubaci petardu Džeriju u čajnik, ali ona ne pukne odmah i on turi glavu da pogleda pa mu pukne u lice i onda on sav crn, sa ogromnim crvenim usnama i žutim rascvetalim čajnikom gleda u "kameru" ili za Thanksgiving kad se jure po stolu postavljenom za večeru, Džeri i onaj mali sivi mišić pogode svećom Toma u rep i on izgori isto tako ko budzati crnac... To ko da nikad nje postojalo.
  • cult of dead cow

    10.04.2018 16:51
    Nova amerika je zbog ovakvih stvari leglo debila. Oni sami se zale na gusenje vecine politickom korektnoscu koja je zapravo fasizam u finim rukavicama.
    Uporno hoce da vrse neku inkluziju i da kao svi budu jednaki a getoi i dalje postoje i to sa belcima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.