VIDEO: Kultni Kjubrikov SF i nakon 50 godina i dalje fascinira

Film "2001: Odiseja u svemiru", epsko ostvarenje koje je iz temelja promenilo naučnu fantastiku, već 50 godina fascinira filmoljupce i naučnike, a danas je na filmskom festivalu u Kanu svečano projektovana obnovljena 70 milimetarska traka originala tog remek-dela Stenlija Kjubrika.
Monolit koji još nije otkrio sve svoje tajne, svemirski brod koji krstari orbitom uz zvuke "Na lepom, plavom Dunavu"... Daleko od letećih tanjira i vanzemaljaca, Kjubrik je napravio revoluciju u žanru naučne fantastike sinhronizujući sliku i zvuk kao niko pre njega, u filmu u kojem su dijalozi i akcija u potpuno drugom planu.
 
"Ako shvatite '2001', to znači da nismo uspeli", rekao je svojevremeno autor Artur Klark, koscenarista filma.
 
"Još uvek ne znamo da li smo sami u svemiru ili negde postoji inteligentni vanzemaljski život. Baveći se tim pitanjima, film nam se obraća danas kao što je to činio 1968", kaže Nils Daniel Pejler, jedan od kustosa izložbe posvećene "Odiseji" u Muzeju filma u Frankfurtu, koja traje do 23. jula.
 
Bio je to najskuplji naučno-fantastični film svog vremena s produkcijom od deset miliona dolara, a snimanje i montiranje trajalo je tri godine. Bez "2001" verovatno ne bi bilo "Ratova zvezda" i "Bliskih susreta treće vrste". 
 
"Film me je opčinio, tada su naučnu fantastiku počeli da shvataju ozbiljno", rekao je reditelj Džordž Lukas u dokumentarcu "Standing on the shoulders od Kubrick" iz 2007.
 
U smislu specijalnih efekata, to je "vrh vrhova", kaže autor intergalaktičke sage. U Kanu je o svom doživljaju Kjubrikova remek-dela govorio i Kristofer Nolan, reditelj filmova "Inception", "Interstellar" i "Dunkirk".
 
"Odiseja" je nadahnula niz reklama i klipova, naročito parodije na HAL 9000, inteligentni kompjuter koji želi da gospodari ljudima.
 
Za brojne obožavaoce radi se o nezaboravnom putovanju kroz prostor i vreme. Gledanje filma na velikom platnu jedinstveno je iskustvo, kaže američki filmski kritičar Rodžer Ebert. 
 
"Slavna scena svemirskog broda koji se okreće u orbiti jedan je od onih retkih trenutaka kada zaista poverujete kako vas filmovi mogu odvesti u neku drugu dimenziju", ističe Ebert.
 
Za reditelja Gaspara Noéa (Enter the void, Love), još jednog kreatora intenzivnih bioskopskih iskustava koji je film otkrio u šestoj godini života, "2001" je ni manje ni više nego "najbolje putovanje pod uticajem 'filmskog LSD-a'".
 
Poput vizionara, film sadrži dotad neviđene snimke Meseca i Zemlje. Prikazan je, naime, u aprilu 1968, nekoliko meseci pre misije Apolo 8 i Apolo 11 u kojoj je čovek prvi put prošetao Mesecom.
 
Da bi stvorio sa naučnog stajališta verodostojan svemir, Kjubrik je sarađivao s NASA-om i brojnim kompanijama poput IBM-a, American Expressa i Nikona. Njegove inovacije aktuelnije su danas nego ikada pre, kaže Nils Daniel Pejler. 
 
"Naši videopozivi preko Skypea, beskontaktno plaćanje, Međunarodna svemirska stanica... Sve je to Kjubrik stvorio mnogo pre. Dr Flojd u 'Odiseji' videopozive plaća kreditnom karticom. Veštačka inteligencija se u današnje vreme ubrzano razvija, a identifikacija glasom već je postala deo naše svakodnevice", dodao je.
 
Naučna zajednica filmu je već odala počast 1970. kada je modul Apola 13 nazvan Odiseja.
 
  • Kiki

    14.05.2018 08:03
    Hoce li se film prikazivati u bioskopima kod nas povodom 50. godisnjice?
  • Jimi

    13.05.2018 21:28
    1. Ima li Kjubrik loš film?
    2. Da li je Odiseja samo naučno-fantastčni film?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.