Polanski snima film o aferi Drajfus

Francusko-poljski reditelj Roman Polanski krajem novembra počinje snimanje filma o aferi Drajfus "Optužujem" (J'accuse), trilera sa špijunskim elementima u kome će glavnu ulogu igrati Žan Dižarden, saopštila je kuća Gomon, koproducent i distributer filma.
Film treba da uđe u bioskopske dvorane u Francuskoj 4. decembra 2019. godine, naveo je Gomon.
 
Polanski i njegov koscenarista, britanski pisac Robert Haris, autor istorijskog romana "D" o Drajfusovoj aferi, s kojim je već sarađivao na filmu "Pisac iz senke" (The Ghost Writer) opredeli li su se za formu trilera. Priča se odvija s gledišta pukovnika Pikara (Žan Dižardan) koji je pravi zaboravljeni heroj Drajfusove afere i centralna ličnost filma, navodi se u saopštenju. Film će se snimati od 26. novembra do 7. marta u Parizu i okolini.
 
Snimanje ovog filma najavljivano je godinama, prvobitno pod naslovom "D", i više puta je odlagano. Polanski (85) rekao je 2013. da ga je zainteresovalo to koliko mediji i vojska nisu želeli da priznaju svoju grešku u tom slučaju, u kome vidi sličnost sa sopstvenom pričom.
 
Čuvenog reditelja "Rozmarine bebe", "Tese" i "Pijaniste" i dalje goni američko pravosuđe za silovanje tinejdžerke 1977. godine. Francuski pisac Emil Zola objavio je pod naslovom "Optužujem" u listu "L'oror" otvoreno pismo predsedniku Republike u kojem je ukazao na mahinacije najviših vojnih krugova i zatražio oslobađanje kapetana Alfreda Drajfusa, 1894. osuđenog na doživotni zatvor zbog navodnog odavanja vojnih tajni Nemačkoj.
 
Drajfus je na obnovljenom suđenju oslobođen optužbi i 1906. rehabilitovan, vraćen u vojsku i unapređen u čin majora.
 
Potpukovnik Mari-Žorž Pikar, šef obaveštajne službe i ključna ličnost za rešenje slučaja, dao je dokaze kojim se dokazuje nevinost Drajfusa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.