Uskoro odluka suda da li je "Stairway to Heaven" plagijat

Frontmen legendarne britanske grupe "Led Zeppelin" i gitarista Džimi Pejdž pojaviće se 10. maja pred sudom u Los Anđelesu kako bi izneo svoju verziju nakon optužbe da je jedna od najslavnijih pesama svih vremena "Stairway to Heaven" plagijat numere "Taurus" grupe "Spirit".

Sudija okružnog suda Geri Klausner izjavio je da su uočene značajne sličnosti između dve pesme i da će u maju porota odlučiti da li je pesma iz 1971. "Stairway to haeven" plagijat.

"Iako taj hromatski niz akorda obiluje u muzičkoj industriji, sličnosti koje postoje znatno prevazilaze osnovnu strukturu. Ono što preostaje je subjektivna procena dve numere, a to je zadatak više za porotu nego za sudiju", objasnio je Klausner.

Gitarista grupe "Spirit" Rendi Kalifornija, koji je preminuo 1997. godine, u intervjuu koji je za magazin "Listener" dao pre smrti, izjavio je kako je jedna od najboljih pesama svih vremena ukradena od njega.

"Oni su zaradili milione na toj pesmi i nikada se nisu zahvalili, nikad nas nisu pitali: ‘Da li treba da vam platimo?’ To mi je i dalje bolna tačka", rekao je tada Kalifornija.

Pesma "Stairway To Heaven" je objavljena 1971. godine, dok je grupa "Spirit" svoj instrumental "Taurus" objavila tri godine ranije, 1968. godine.

Autor: 021

  • levi

    12.04.2016 16:15
    sad i glas je instrument pa tako muzika bez vokala nije isto kao i ona sa vokalom tako da po meni to nije isto. Kad neko drugi peva ili svira instrumente to se zove obrada te kompozicije a ne ta kompozicija jer nije identicna originalu. U pomenutoj kompoziciji vokal je po meni dominantan i zato ne moze biti rec o obradi neke druge kompozicije. Led Zep je mozda nadahnut bio tim instrumentalom i to je sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika

Ozi Ozborn optužio Kanje Vesta za krađu

Britanski muzičar Ozi Ozborn optužio je američkog repera Kanjea Vesta da je bez dozvole na svom novom albumu koristio deo iz verzije pesme nekadašnjeg rok grupe Black Sabbath "War pigs".