VIDEO: Koja je najpopularnija pesma svih vremena?

Pesma za koju danas možemo reći da je najviše izvođena na celom svetu nastala je još u 19. veku.

To je pesma "Srećan rođendan". Prema Ginisovoj knjizi rekorda, ova pesma je najprepoznatljivija na engleskom govornom području, a prevedena je na 18 jezika.

Melodiju su napisale sestre Peti i Mildred Hil, 1893. godine, a originalan naslov je glasio "Good Morning to All" (Dobro jutro svima). Peti je bila direktorka dečjeg vrtića, dok je Mildred radila kao učiteljica muzike i kompozitorka, a melodiju su koristile u pedagoške svrhe.

Kao muzički pozdrav učitelja, objavljena je 1896. u Pesmarici za vrtić.

Rođendanska verzija objavljena je 1912. i nakon toga počinje da osvaja svet. Pesma je zaštićena do 2030. godine, a prihod od autorskih prava donosi oko dva miliona dolara godišnje.

Piter Hajdrih je na ovu temu napravio 14 varijacija, odnosno aranžirao ih u stilu nekih od velikana muzičke istorije - Mocarta, Baha, Hajdna, Betovena, Bramsa, Dvoržaka...

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika