VIDEO: Da li je Darko Rundek predvideo krvoproliće u Jugoslaviji?

Album kultne jugoslovenske grupe Haustor "Dovitljivi mali čudaci" sa pet numera, objavljen je danas.
Osim pesme "Disanje" koja je objavljena kao singl, na albumu se nalaze još i "Hiawatha", "Ista slika", "More more" i "Señor" koje su snimljene 1990. godine. Ipak, sve pesme, osim "Disanja", u nešto drugačijem aranžmanu ili sa izmenjenim tekstom, Rundek je objavio godinama kasnije, na albumima "Apokalipso", "U širokom svijetu" i "Ruke". 
 
Pesme iz 1990. urađene su u nešto sporijem ritmu. Osim toga, zanimljivo je primetiti i promenu u Rundekovom glasu kroz pesme "More more", "Hiawatha", "Señor".
 
Kako je nedavno izjavio sam Rundek, "Dovitljivi mali čudaci" nisu nikad objavljeni jer se ni sastavu nije naročito sviđao materijal, pa "ni sada ne bi gurao ruke u vatru za te pesme", misleći na njihove aranžmane, jer "Ista slika" i "Señor" predstavljaju deo repertoara na gotovo svakom koncertu Rundek Kargo Trija. Upravo ove dve pesme su i najzanimljivije za publiku, zbog priča koje stoje iza njih, ali i zbog izmenjenog teksta u slučaju kompozicije "Señor".
 
Ista slika
 
Rundek je ovu pesmu objavio na albumu "Ruke", a u spotu za nju se, pored ekipe tadašnjeg Cargo orkestra pojavljuje i glumac Sergej Trifunović. Ono što je do sada bilo malo poznato jeste da je ta pesma snimljena 1990. godine, pred raspad grupe ali i tadašnje Jugoslavije:
 
Crvene kapi su pale na bijelo/ Silazi vjetar i odnosi tijelo.
Umorno društvo se srelo i sjelo/ Ruže je donela žena pod velom.
Vesele muhe su sjele na čelo/ Gorak za sjećanje, sladak za jelo.
 
Više od deceniju kasnije, odnosno 2002. godine, publika je ovu pesmu ispratila uz komentare da je Rundek sjajno opisao ratna zbivanja 90-ih opisujući "vesele muhe" i pevajući o "crvenim kapima koje su pale na bijelo". Sam autor nije govorio o inspiraciji za tekst, pa nije ni poznato da li je Rundek 1990. pevao o onome što je tada mnogima bilo jasno, ali od čega su sklanjali pogled - o ratu i krvoproliću koje će zahvatiti narode.
 
 
"Señor"
 
Za ovu pesmu se znalo da je napisana za nikad objavljeni album Haustora, o čemu je govorio i Rundek.
 
"Nešto smo se bili razbili neko veče i ja se ujutru probudim ispod nekog klavira i prstima i krenem po klaviru. Vidim, čoveče, imam temu za koju bi Frenk Sinatra platio pet miliona dolara", pričao je pre gotovo 10 godina o tome kako je nastao "Señor".
 
Kako nije dospela na "Dovitljive male dječake", Rundek nije dugo čekao da je objavi, pa se ona pojavljuje već na "Apokalipsu", ali u nešto drugačijem aranžmanu i sa izmenjenim tekstom. U verziji iz 1990. godine Rundek pesmu peva samo uz pratnju klavira, što na "Apokalipsu" nije slučaj. Iako pesma u obe verzije počinje, barem što se tekstualnog dela tiče, na identičan način, ostatak pesme je većim delom izmenjen. Takođe, refren pesme je potpuno izmenjen: 
 
I mada miris gomile nije moj/ Novo vrijeme me mijenja
Opet postajem lijen ja/ Kad vidim suze i znoj.
Tristo godina znam za to/ Nema iznenađenja
Već mi miriše zemlja/ I mnogi ljudi u njoj.
 
 
Većina Rundekovih i Haustorovih fanova očekivala je da će posle 27 godina čuti kompletno nove numere kultne grupe. Ipak, i ova osnova Rundekove solo karijere deluje kao jedan od zanimljivijih muzičkih događaja godine. Inače, povod za objavljivanje ovih pesama jeste obeležavanje dve decenije od objavljivanja albuma "Apokalipso", a naslovna numera proglašena je za hit godine u Hrvatskoj.
 
Pesme sa novog albuma se za sada mogu poslušati OVDE.
  • PetarPP

    03.06.2017 17:05
    Vid ove paćenike neznalice što su mi naudarali minusa a nikad čuli ni za Maspok nisu. Čak su i svom velikom Hrvatu odnosno svetskom teroristi što je podmetnuo bombu u Njujorku i otmičaru aviona Zvonku Bušiću podigli spomenik. Lista predigre za rat je predugačka da bih je ovde pisao.
    Edukujte se malo, nije u redu samo mrzeti Srbe.
  • Posmatrač

    02.06.2017 21:52
    Lako je bilo predvideti šta će se desiti ako si živeo u CRO devedesetih godina ili u GER tridesetih godina. prošlog veka... Na ostalim lokacijama svi su bili iznenađeni.
  • /

    02.06.2017 17:18
    /
    Ko god je tih godina umeo da misli svojom glavom znao je šta se sprema. Mogli su da pevaju koliko žele o tome,stvari se ne bi promenile...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika