021 na koncertu Nika Kejva: Publika "okupirala" binu

Svetska zvezda alternativnog roka Nik Kejv, uz prateći bend "The Bad Seeds", održao je koncert za pamćenje pred punom Beogradskom arenom.
U okviru promovisanja aktuelnog albuma "Skeleton Tree" Kejv je posetio i Srbiju, a po rečima organizatora, ovaj koncert je najprodavaniji na turneji do sada. U hali koja može da primi 25.000 ljudi gotovo da nije bilo praznog dela, a koncertu su prisustvovali i gosti iz Hrvatske, Makedonije i Bugarske. 
 
Za dva sata muzike Kejv je spremio repertoar koji koristi tokom čitave turneje. U 18 izvedenih pesama ukombinovao je nove sa "Skeleton Tree", ali i one iz burnijeg perioda života poput "Tupelo", "From Her To Eternity" ili pak "Stagger Lee".
 
Koncert je otpočeo sa predstavljanjem pesmama sa poslednjeg albuma, pa je prva na repertoaru bila "Anthrocene". Nakon nje usledele su "Jesus Alone" i "Magneto", koja se ispostavila kao odličan uvod za "Higgs Boson Blues", hit sa albuma "Push The Sky Away" iz 2013. godine.
 
 
Potom je usledeo povratak u osamdesete uz "From Her To Eternity" i "Tupelo". Na sredini koncerta došle su i "Jubilee Street" koja je podizala atmosferu kako se bližila kraju, a onda su balade na klaviru "The Ship Song" i "Into My Arms" podsetile zašto Kejv uživa poštovanje i van sveta alternativnog roka.
 
Atmosferu na koncert Kejv je spuštao pesmama sa novog albuma, koje su uglavnom sporije. Naravno, to je smetalo onima koji su očekivali dva sata furioznog zvuka kojeg nosi Kejvova muzika. Međutim, mora se priznati i to da "The Bad Seeds-i" nisu delovali najraspoloženije za svirku, pa su izgledali kao da samo "odrađuju" gažu. Atmosferu su pravili Kejv svojim čestim upadima među publiku i naravno druga polovina kreativnog pogona sastava, sjajni virtuoz Voren Elis.
 
  
 
Vrhunac koncerta je usledeo zapravo na kraju. Nakon što su se Kejv i bend vratili na bis, na klaviru su započeli taktovi čuvene "The Weeping Song" koja prosto nije ista bez suosnivača "The Bad Seeds-a" Blikse Bargelda. Na koncertu nije bilo ni dugogodišnjeg člana trupe Konveja Sevidža, kojem je nedavno dijagnostifikovan tumor na mozgu, pa su njegovi prateći vokali u pojedini pesmama osetno nedostajali.
 
 
Kako je počela "The Weeping Song" tako se Kejv sa bine spustio među brojnu publiku. Ubrzo se popeo na jedan od šankova i dodirivajući ruke obožavatelja završio je pesmu. Ubrzo je krenula žestoka vestern pesma "Stagger Lee" i tu je frontmen "The Bad Seeds-a" pozvao publiku da mu se pridruži na bini, pa su oni u prvim redovima skočili i pridružili se Vorenu Elisu, Džordžu Vještici, Džimu Sklavunosu, Martinu Kejsiju, izvanrednom bubnjaru Tomasu Vajdleru i naravno, Kejvu. 
 
Granice su pomerene uz "Push The Sky Away" koju je publika horski pevala. Kao što u jednoj pesmi kaže "subota daje što nedelja uzima", tako je i na sinoćnoj svirci okupljenima, barem na dva sata, dat zaborav od svakodnevnice uz muziku kakve na domaćim radio stanicama nema. 
 
Na kraju i Kejv je bio zahvalan publici na doprinosu koncertu, a oprostio se i uz reči: "Je*eno ste prelepi".
 
  
  • Goran

    29.10.2017 12:33
    @niyy

    hvala sto si me slatko nasmejao
  • mizanscen

    29.10.2017 11:27
    U cemu je razlika izmedju Nika Kejva i Dzimi Hendriksa ?
  • niyy

    29.10.2017 11:00
    Meni licno je Keba bolji pevac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika