U "Nišvil" džez muzeju deo postavke posvećen Šabanu Bajramoviću

Na današnji dan pre 82 godine rođen je Šaban Bajramović, koji je još za života širom sveta stekao status legendarnog romskog umetnika.
Džez festival "Nišvil" će ove godine, osim tradicionalnog uvodnog programa 7. i 8. avgusta "Prijatelji Šabanu" na "River stejdžu" i dodeljivanja gran-prija za fuziju različitih muzičkih pravaca koji nosi ime Šabana Bajramovića sastavu "Džipsi kings", odati još jednu počast velikom kantautoru.
 
U "Nišvil" džez muzeju, koji će do početka festivala početi da radi u nekadašnjem hamamu u Tvrđavi, deo izložbenog prostora biće posvećen Bajramoviću, a tu će biti izložena i replika njegovog spomenika koji se nalazi na keju – rad akademskog vajara Vlade Ašanina.
 
Direktor festivala Ivan Blagojević podseća da je festival "Nišvil" još 2006. godine ustanovio festivalski gran-pri koji nosi Bajramovićevo ime, a sama nagrada je statua velikog pevača i autora.
 
"Šaban Bajramović do kraja svog života verovatno ni sam nije bio svestan da je je jedan od pionira 'world' pravca i to ne samo na ovim prostorima. Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike. Mnogi renomirani kritičari smatrali su ga i jednim od najoriginalnijih pevača u džezu, bluzu, soulu, latinu, a uvek je pevao svoju muziku, koja se kroz njegovu fenomenalnu interpretaciju odlično uklapala u različite stilske miljee", istakao je Blagojević.
 
Osim što je nekoliko puta nastupao na "Nišvilu", te godine kada je i ustanovljena, takozvana „nulta“ nagrada, uručena je upravo njemu.
 
Šaban Bajramović je umro 8. juna 2008. godine, a samo jedan od primera kakav je status imao u svetskim razmerama je i tekst objavljen neposredno posle njegove smrti u londonskom listu Gardijan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika