Rekordni rast prodaje muzike

Svetska prodaja muzike zabeležila je rekordni rast 2017. godine od 8,1 odsto, i prvi put digitalna prodaja predstavlja najveći deo od ukupnih prihoda zahvaljujući velikom rastu striminga, saopštila je Međunarodna federacija fonografske industrije (Ifpi).
Rekordni rast prodaje muzike
Foto: Pixabay
Prodaja snimljene muzike donela je oko 17,3 milijarde dolara prošle godine. Prodaja muzike preko striminga koja je do sada bila otprilike ista kao i fizička prodaja muzičkog materijala na svetskom nivou, predstavljala je 54 odsto od ukupne prodaje, navela je Federacija u svom godišnjem izveštaju.
 
To je treća uzastopna godina rasta, i najveći rast od kada je Ifpi počeo da objavljuje svetske podatke o prodaji 1997. godine.
 
Muzička industrija međutim još nije dostigla nivo od pre nastanka interneta i muzičke piraterije zbog kojih je prodaja pala od 1990-ih godina, rekao je predsednik Ifpi-ja Francis Mur.
 
Trenutni oporavak ostvaren je zahvaljujući razvoju striming servisa Spotify koji je nedavno izašao na berzu, Deezer ili Apple Music. Oko 176 miliona ljudi na svetu platilo je pretplatu za te servise 2017. godine, odnosno 64 miliona novih pretplatnika.
 
Fizička prodaja snimljene muzike je nastavila da pada se izuzetkom vinil ploča, iako ostaju na margini za ljubitelje muzike, i zabeležila je rast od 22,3 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika