Čuveni "Gibson" proglasio bankrot nakon godina grcanja u dugovima

Proizvođač gitara "Gibson", decenijama sveprisutnih na američkoj muzičkoj sceni, proglasio je bankrotstvo nakon što se godinama borio s dugovima.
Čuveni "Gibson" proglasio bankrot nakon godina grcanja u dugovima
Foto: Pixabay
Plan reorganizacije koji je ranije dogovoren omogućiće firmi "Gibson brends inkorporejtid" da nastavi poslovanje s 135 miliona dolara novca poverilaca.
 
Generacije gitarskih legendi su koristile Gibson gitare. Posle smrti Čaka Berija, njegov crveni Gibson je ugrađen u poklopac kovčega. 
Dejvid Bouvi je koristio Gibson L4 dok je bio frontmen benda "Tin Machine". Sleš se kune u njih.
 
"To je jedan od najprepoznatljivijih brendova na planeti Zemlji", rekao je Džordž Grun, vlasnik svetski poznate prodavnice starih instrumenata Grun gitars.
 
Gibson, osnovan 1894. i baziran u Nešvilu, najveći je proizvođač prvoklasnih gitara. Prema dokumentaciji, prodaje više od 170.000 gitara godišnje u više od 80 zemalja, kao i više od 40 odsto svih prodatih električnih gitara skupljih od 2.000 dolara.
 
Gibson gitare su u rukama Bi Bi Kinga, Erika Kleptona, Džimija Pejdža, Dvejna Almana i Sleša bile jedan od osnovnih gradivnih elemenata bluza i roka.
 
Jedna od malo poznatih fotografija legendarnog pionira bluza Roberta Džonsona prikazuje ga sa gitarom Gibson L-1.
  • Les Paul

    12.05.2018 10:03
    Komsho@ nisu oni precenili svoje proizvode već je potražnja pala zbog novih muzičkih trendova. Gibson VOS modelima neprestano raste cena, do šestocifrenih $ iznosa, kao npr Stradivarijevim violinama.
    Gibson koristi najkvalitetnije drvo, za moj model iz 60-tih je za izradu vrata korišćeno ružino drvo sa (tadašnjeg) Ceylona, a trup od mahagonijai i tu nema "precenjenosti", to drvo je naprosto skupo jer ga malo ima.
  • @Komsha

    03.05.2018 21:15
    Imaju...
    Kao sto Fender ima Squier, tako i Gibson ima Epiphone... Imaju podbrend jeftinijih gitara. Sustina je u promeni koncepcije savremene muzike zasnovanoj na kompjuterima, semplerima itd. a ne na gitarama koje su bile dominantne od 50-ih godina proslog veka do nedavno. Kao sto legende muzike 20-og veka polako odlaze, tako odlaze i legendarni brendovi. Na zalost...
  • Komsha

    03.05.2018 09:30
    Precenjeno
    Da nisu precenili proizvode i da imaju pristupacniju varijantu kao fender, izbegli bi bankrot..
    Kada u jednom momentu kvalitet nestane, a ostane cena na imenu vec je kasno za korak napred

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika

Ozi Ozborn optužio Kanje Vesta za krađu

Britanski muzičar Ozi Ozborn optužio je američkog repera Kanjea Vesta da je bez dozvole na svom novom albumu koristio deo iz verzije pesme nekadašnjeg rok grupe Black Sabbath "War pigs".