Studija pokazala: Vedra pesma, ples i pevačica garantuju muzički hit

Želite li da napišete muzički hit, veća je verovatnoća da ćete to uspeti s pesmom koja je vedrija, uz koju može da se pleše i koju izvodi pevačica, pokazala je studija o 30 godina evolucije u muzici.
Ali iako ljudi očigledno preferiraju vedrije pesme, njih je sve manje i manje.
 
"Svake godine izlazi sve više nesrećnih pesama", utvrdio je tim s kalifornijskog univerziteta Irvin u časopisu "Royal Society Open Science".
 
U njihovoj analizi pokazalo se da su u pesmama u zadnjih 30 godina "sreća" i "vedrina" u opadanju, dok je "tuge" sve više. 
 
Ali tom trendu prkose hitovi. Veselije pesme, naime, na top listama polaze bolje od tugaljivih. Odličan primer za to je "Happy" Farela Vilijamsa.
 
U studiji nisu analizirani stihovi nego samo karakteristike zvuka pop pesama, ali rezultati odgovaraju ranijim istraživanjima koja su pokazala da iz pesama nestaju "pozitivne emocije".
 
U ranijoj studiji koja je pokrila razdoblje od 1980. do 2007. pokazalo se tako da su stihovi sve egocentričniji, da se sve više upotrebljavaju reči "ja" i "moje", kao i druge antisocijalne reči poput "mržnja" i "ubistvo". Takav trend u pisanju stihova u skladu je s društvenim trendovima rasta usamljenosti, socijalne izolacije i mentalnih poremećaja.
 
U novoj kalifornijskoj studiji, utemeljenoj na pola miliona pesama objavljenih u Britaniji od 1985. do 2015, pokazalo se i da su sve manje popularne pesme koje pevaju muškarci.
 
"Poslednjih godina više hitova izvode pevačice", navodi se u studiji. "To je posebno zanimljivo s obzirom na veliku debatu o ulozi žena u muzičkoj industriji, rodnoj neravnopravnosti, stereotipovima i seksualizaciji pevačica", dodaje se.
 
Pesme u studiji smatrale su se upešnim ako stignu do prvih sto na muzičkim lestvicama, a takvih je samo četiri odsto od svih objavljenih.
 
Popularnost raste pesmama koje se opisuju kao vedrije, opuštenije i "plesnije", što je moguće povezano s usponom elektronske muzike i padom popularnosti roka i hevi metala.
 
Istraživanje je pokazalo i da je mala verovatnoća da će klasika i džez doći do top lista, koje su mahom rezervisane za pop i dens pesme.
 
Može li ovo pomoći stvaraocima muzike?
 
"Moglo bi, ako prate trendove i nastoje da ih slede", rekla je koautorka studije Natalija Komarova. "Ali veliki deo uspeha i dalje čini 'ono nešto' što ni matematičari ne mogu da izmere", naglasila je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika