VIDEO: Kejt Blanšet u spotu UN o sudbini izbeglica

Glumica Kejt Blanšet, ambasadorka dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice i druge filmske zvezde učestvuju u danas predstavljenom videu, kojim UN žele da skrenu pažnju na položaj izbeglica, pozivajući gledaoce da zamisle šta bi uradili da bi preživeli ako bi morali da beže od rata.

Tekst "Šta su poneli sa sobom" (What They Took With Them) uzet je iz istoimene pesme Dženifer Toksvig, koja ga je sastavila po iskazima izbeglica.

Na početku videa helikoter baca bombe, diže se oblak od eksplozije i reči "Kada biste morali da bežite od kuće, šta biste poneli" se pojavljuju na ekranu. Slede prizori izbeglica i rata.

U studiju rame uz rame Blanšet i glumci među kojima Kira Najtli, Kit Harington, Stenli Tuči, Čivetel Edžiofor i Džesi Ajzenberg čitaju šta od ličnih stvari nose izbeglice koji se užurbano pakuju - telefone, keks, vodu, pelene, novac, dokumenta, kao i molitvenu knjigu, brojanice, ćilim, šolju, ključeve stana, čak i kremu za beljenje lica. "Hoću da mi koža bude bela i da mi kosa bude oštra, neću da znaju da sam izbeglica. Šta ako me neko vidi i pozove policiju zato što sam ilegalno tu. Ali neće ako sam beo, to je tačno, zar ne?", pročitao je iskaz jednog izbeglice glumac Edžiofor.

Prošle godine više od milion ljudi, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana pobeglo je u Evropu, većinom prelaskom preko Sredozemlja u pretrpanim brodovima. Ujedinjene nacije navode da je 65 miliona ljudi bilo raseljeno širom sveta na kraju 2015, što je novi najveći broj u istoriji. Predsednik SAD Barak Obama treba da samit o izbeglicama sazove ovog meseca, tokom 71. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.