Kirk Daglas puni 100 godina

Slavni holivudski glumac, režiser i producent Kirk Daglas, čije su uloge obeležile kinematografiju 20. veka, danas puni 100 godina.
Od početka filmske karijere, 1946. godine, Daglas je ostvario više od 90 filmskih uloga, a ostaće poznat, između ostalog, po filmovima "Šampion", "Žudnja za životom", "Obračun kod OK korala", "Staze slave", "Poslednji voz sa Gan Hila" i "Spartak".
 
Iako je tri puta nominovan za nagradu Oskar za glavnu mušku ulogu, 1950. godine za film "Šampion", 1953. godine za ulogu u filmu "Loši i lepi" i 1957. godine za film "Žudnja za životom", Daglasu je tek 1996. godine dodeljen počasni Oskar za životno delo.
 
Kirk Daglas je rođen 9. decembra 1916. godine kao Išur Danielovič u gradu Amsterdam, u državi Njujork, u siromašnoj porodici jevrejskih imigranata iz Gomelja, današnje Belorusije. U mladosti je radio najrazličitije poslove da bi prehranio sebe i porodicu, između ostalog i kao prodavac, raznosač novina, domar i rvač na vašaru.
 
Glumeći u srednjoškolskim predstavama, shvatio je da želi da postane glumac, a njegov talenat je prepoznala i njujorška Američka akademija dramskih umetnosti, koja mu je dodelila stipendiju. Pre nego što se 1941. godine pridružio američkoj mornarici, ime Izi Demski, koje je do tada koristio, zvanično je promenio u Kirk Daglas.
 
Po povratku u Njujork, radio je u pozorištu, na radiju i snimao reklame. Godine 1946. je imao prvu filmsku ulogu u filmu "Čudna ljubav Marte Ajvers", a kao prekretnicu u karijeri označava film "Šampion" 1949.
 
Daglas iz dva braka ima četiri sina, od kojih je najstariji čuveni glumac Majkl Daglas.
  • Nn

    09.12.2016 16:16
    Kirk Daglas
    Krik Naglas
  • filmofil

    09.12.2016 13:36
    Svaka cast.
  • eh

    09.12.2016 11:25
    makar neko je preživeo ovogodišnji deadline

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.