Njujork tajms objavio nekrologe slavnih, a zapostavljenih žena

List Njujork tajms je, povodom Međunarodnog dana žena, ispravio nepravdu i objavio nekrologe za 15 slavnih žena koje se nije potrudio da objavi u vreme njihove smrti.
Među slavnim ženama koje je veliki njujorški list zanemario su britanska spisateljica Šarlot Bronte (1855), američka pesnikinja Silvija Plat (1963), koja je postala ikona feminizma ili fotografkinja Dajan Arbus (1971).
 
"Od 1851. u nekrolozima Njujork tajmsa dominiraju beli muškarci. Danas dodajemo priče 15 izuzetnih žena" naveo je list.
 
Pored Bronte, Plat i Arbus objavljeni su nekrolozi još 12 žena u internet izdanju lista.
 
Među njima je Ajda Vels, crna novinarka, koja je vodila kampanju protiv linčovanja crnaca na jugu SAD početkom 20. veka, kineska pesnikinja, feministkinja i revolucionarka Ćiu Đin, zatim Meri Juing Outerbridž, za koju važi da je uvela tenis u SAD 1870-ih, ili Madubala, legenda Bolivuda čija sudbina podseća na sudbinu Merilin Monro.
 
List je naveo i da će podrubrika "Zaboravljene" redovno da se pojavljuje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.