Naučnici objasnili kako je Majkl Džekson izveo biomehanički nemoguć plesni pokret

Kralj popa Majkl Džekson u spotu za pesmu "Smooth Criminal" iz 1987. godine izveo je pokret koji biomehanički nije moguć, a neurohirurzi su detaljno opisali kako je to mogao da učini.
Naime, Džekson je izveo pokret u kojem se naginje pod uglom od 45 stepeni i to iz gležnjeva, a sve vreme telo mu je bilo pravo poput štapa. Ovu iluziju mnogi su, uglavnom neuspešno, pokušali da oponašaju, a stručnjaci upozoravaju da ovaj potez ne pokušavate da uradite kod kuće kako se slučajno ne biste povredili.
 
"Većina treniranih plesača koji imaju dobru snagu središnjeg dela tela mogu da se nagnu maksimalno 20 do 30 stepeni unapred. Majkl Džekson je to uspeo pod uglom od 45 stepeni i tako je zapravo učinio nešto neverovatno", rekao je Mandžul Tripati koji je radio na istraživanju.
 
 
Neurohirurzi su sada otkrili da je Džekson uspeo da izvede ovaj pokret zahvaljujući posebno dizajniranim cipelima, ali i svojoj snazi.
 
"Dodatnu fleksibilnost omogućio mu je V oblikovan prorez na dnu pete, jer su njegove cipele imale poseban deo koji ga drži čvrsto na zemlji i omogućava mu da se naginje unapred, zbog težine koja prkosi gravitaciji", objasnili su.
 
 
Pre nego što je pronašao takvu obuću Majkl Džekson je ovaj pokret izvodio pomoću užeta i remena koji su bili omotani oko njegovog struka. 
 
Stručnjaci naglašavaju da je, bez obzira na pomagala koja je imao, za ovaj pokret potrebno imati veliku snagu mišića kičme i udova.
  • bas tako

    24.05.2018 20:53
    svi drugi pisu nebuloze

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.