Preminuo gitarista i pevač Džeferson erplejna

Jedan od osnivača, pevač i gitarista američkog rok benda "Džeferson erplejn" (Jefferson Airplane) Marti Bejlin umro je u 77. godini.
Kako je navedeno, Bejlin je umro u četvrtak u Tampi, na Floridi, a uzrok smrti nije saopšten.  
 
On je 2016. imao hitnu operaciju srca, a ranije ove godine je tužio jednu njujoršku bolnicu, tvdeći da mu je traheotomija koju su mu uradili paralizovala glasne žice i izazvala druge probleme.  
 
Gitarista Jorma Kaukonen, član originalne postave "Džefersona", rekao je da je Bejlinova smrt "iznenadna i iznenađujuća". "Svakako je bio jedan od najboljih vokala mog vremena. Njegova intenzivna posvećenost pesmi i muzici nikada nije oslabila", naveo je on.
 
Bejlin se bavio folk muzikom pre nego što je 1965. osnovao "Džeferson erplejn" i u roku od dve godine se našao u srcu talasa koji se jedno kratko vreme nadmetao za uticaj s "Bitlsima" i čak inspirisao njihov album "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band".  
 
Bend se probio na sceni San Franciska, uz "Grejtful ded" (Grateful Dead) i Dženis Džoplin, pored ostalih. Mnogi od njih su svoje prve nastupe imali u dvorani "Matriks", koju je Bejlin vodio i koja je za "Erplejn" bila takoreći domaći teren.   Novonastali "Zvuk San Franciska" bio je psihodelična mešavina bluza, folka, roka i džeza i muzički izraz novog hipi stila života.  
 
Bejlin je bio najpoznatiji po svom tenoru u pesmama "Today", "It's No Secret" i političkoj himni "Volunteers". Sredinom sedamdesetih, kada je "Erplejn" prerastao u mejnstrim bend "Džeferson staršip", Bejlin se istakao u hitovima "Miracles", "With Your Love" i "Count On Me". "Džeferson erplejn" je 1996. uveden u Kuću slavnih rok en rola, ali je Bejlin dugo gajio pomešana osećanja prema tome.  
 
Ponos zbog dostignuća benda bio je zasenjen njegovim raspadom i Bejlinovom poznatom ljubomorom prema pevačici Grejs Slik. Slik se priključila grupi u jesen 1966, samo malo pre objavljivanja kultnog drugog albuma "Surrealistic Pillow".  
 
Kao jedna od najharizmatičnijih pevačica i izvođača rok muzike, Grejs Slik je u očima javnosti zauzela mesto vođe grupe, kako na sceni tako i u najpoznatijim pesmama "Erplejna", "Somebody To Love" i "White Rabbit". "Kad god bih nešto uradio, uvek je bilo 'Grejs Slik i Erplejn' i 'Grejs Slik i Staršip'. Čak i kada je to bio moj glas. Nekad sam radio sopstvene pesme sam i ljudi mi prilaze i kažu 'Iznenađen sam da ti pevaš tu pesmu, uvek sam mislio da je Grejs'. Neko vreme me je to povređivalo, ali ništa ne mogu da uradim povodom toga", rekao je Bejlin u intervjuu iz 1993.
 
Jorma Kaukonen je juče rekao da sam Bejlin snosi bar deo odgovornosti za to jer nikada nije voleo da skreće pažnju na sebe. "Bio je dobar tip, prijateljski tip, samo nije bio otvoreno društven", naveo je Kaukonen i dodao da su drugi članovi benda često bili "brbljivi". Bejlin je bend osnovao 1965. sa gitaristom i pevačem Polom Kantnerom, pevačicom Sajni Anderson, koju će kasnije zameniti Grejs Slik, Kaukonenom, basistom Džekom Kesidijem i bubnjarom Skipom Spensom, kog je Bejlin pozvao jer je navodno izgledao kao rok zvezda. Ime "Džeferson erplejn" je predložio Kaukonen, delimično inspirisan bluz muzičarem Blajnd Lemonom Džefersonom. Prvi album "Jefferson Airplane Takes Off" izdat je 1966, i na njemu je Bejlin bio koautor osam pesama.  
 
"Sećam se da je bilo baš lepo godinu ili dve. A onda se pojavio magazin Tajm i intervjuisali su me. Rekao sam tom tipu da je divno što piše o divnoj sceni koja postoji. On me je pogledao u oči i rekao 'Najbrži način da je ubijem'", naveo je Bejlin 1993, u pomenutom intervjuu za magazin Reliks.  
 
Od albuma "Surrealistic Pillow" muzika "Erplejna" je postala eksperimentalnija. Vremenom je Kantner postao glavni tekstopisac u bendu, kao i dečko Grejs Slik, a Bejlin se našao u neskladu i sa sopstvenim bendom i sa ukupnom rok scenom.  
 
Bejlin je uvek odbacivao teške droge i više je voleo kratke pesme od dugih izvedbi. Film "Gimme Shelter" koji se bavi zloglasnim rok koncertom u Altamontu 1969. pokazuje kako ga na sceni nokautira pripadnik bajkerske bande "Anđeli pakla". Početkom sedamdesetih napustio je "Erplejn". Kad god je bio u prilici, vraćao se svojim folk korenima. Marti Bejlin je bio oženjen dva puta i imao je troje dece. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.